Notícies

22/02/2016

Formació sobre cooperació sanitària a Figueres

L'hospital de Figueres acull els propers dies 7, 11 i 14 de març una formació sobre cooperació al desenvolupament que organitza Salut Empordà Cooperació, una ONG vinculada a la Fundació Salut Empordà. Es tracta d'un curs d'iniciació a la cooperació sanitària que en tres sessions introduïrà les persones participants al món de la cooperació i el seu marc internacional i nacional, exposarà quines són les principals malalties tropicals i quin seria el seu maneig, i abordarà el funcionament de la salut maternoinfantil en països en vies de desenvolupament. 

La formació del SEC farà també una pinzellada sobre la logística de la cooperació, la importància de la gestió de l’aigua en aquestes zones, així com l'ús racional de medicaments. El coordinador del curs, Xavier Punset, destaca «la formació i experiència dels professionals que impartiran les diferents sessions. Molts d’ells amb una llarga trajectòria en temes de cooperació ». Segons Punset, el curs pot interessar tant a les persones amb coneixements sanitaris com aquelles persones interessades en cooepració.

Entre els docents d’aquest curs hi figuren Montserrat Serra, que té una dilatada experiència en cooperació. Ha treballat en organitzacions mèdiques d’ajuda humanitària desenvolupant tasques de logística de l’aigua i sanejament, principalment a l’Àfrica. També hi participarà Cristina Bosch, Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional (UB), que parlarà de malalties com Chagas, leishmaniasis i de febres hemorràgiques com l’ebola. Bosch, del 2001 al 2009, ha participat en 13 projectes diferents a l’Àfrica.

Imma Ventura parlarà dels medicaments essencials i la seva importància. És llicenciada en Farmàcia, diplomada en Salut Pública i Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional (UB). Amb Metges Sense Fronteres ha estat farmacèutica referent dels projectes i a l’equip de farmacèutics internacional d’aquesta ONG ha fet tasques de prequalificació de medicaments. D’altra banda, Mamadou Faye explicarà com s’inicia un projecte, quins són els actors que hi participen, com funciona l’engranatge. Faye és diplomat en Gestió i Direcció de Projectes de Desenvolupament, ha dut a terme la coordinació i gestió administrativa del projecte de Desenvolupament a Senegal de l’ONG World Vision, entre els anys 1998 i 2004, i ha estat supervisor de projectes de cooperació al Senegal i Mali.

Dos professionals de la Fundació Salut Empordà, també parlaran de la seva experiència professional humanitària amb Metges Sense Fronteres: Vittoria Casullo, llevadora de l’Hospital de Figueres, se centrarà en salut reproductiva i violència sexual, i Xavier Punset, que ha participat en cinc projectes a l’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina, parlarà del biotop i les seves incidències en les malalties tropicals més comunes. La Coordinadora d'ONG Solidàries també impartirà un apartat del curs, juntament al Servei de Cooperació de l'Ajuntament de Figueres, per parlar de la cooperació en l'àmbit local. 

Salut Empordà Cooperació és una ONG vinculada a la Fundació Salut Empordà. L’associació va néixer de la inquietud i sensibilitat en l'àmbit de la cooperació d'un grup de professionals de l’FSE amb l'objectiu de promoure accions i projectes de solidaritat i cooperació pel desenvolupament en l'àmbit de la salut.

Curs d’iniciació a la cooperació
Dies: 7 de març, 11 de març i 14 de març
Hora: de 15.30 h a 19.30 h
Lloc: sala d’actes de l’Hospital de Figueres.
Les inscripcions són gratuïtes i obligatòries a:kpecina@salutemporda.cat