Notícies

04/05/2020

Recurs del mes de maig

Còmics i novel·la ilustrada que expliquen històries ben contemporànies perquè aneu fent llista de lectures pendents. 

Letures pel post confinament. També us adjuntem un curtmetratge que s'ha estrenat recentment perquè els pugueu gaudir des de casa.

CUA DE SIRENA, Curtmetratge d'Alba Barbé i Serra

Basat en el llibre Cua de Sirena el curt,  pretén sensibilitzar, sobre els estereotips de gènere i la diversitat, trencant el binarisme i fomentant el lliure desenvolupament de la identitat i de l'expressió del gènere de la joventut. I ho fan a partir de la història d’en Roc, un personatge qualsevol que es veu obligat a escollir entre ser humà o ser sirena. Estrenat  les xarxes a finals d’abril, una petita història que podeu dur a casa i als centres educatius per trencar de nou barreres i confinaments socials que coarten les llibertats. (Fer clic al quadre verd del final de la columna d'imatges per accedir-hi).  Cua de Sirena és un material que complementa molt bé l'Exposcició del CeDRe que tenim pendent d'inaugurar: Dona, violències i gènere. On es parla també del concepte de binarisme.

 ALPHA. ABIYAN-ESTACIÓN PARÍS NORTE, un àlbum il·lustrat de Bessora Barroux

L’Alpha viu a Abidjan, Costa d'Ivori, des que la seva esposa i fill van marxar sense visat cap a l'estació de París Nord, a França, Europa. Un dia decideix deixar-ho tot per trobar-los, doncs la incertesa pel que succeeixi sempre serà millor que romandre en aquest lloc. Ni els traficants de persones deshonestos ni els camins pel desert, els camps de refugiats o les barcasses sobrecarregades faran desistir a l’Alpha de seguir el seu camí cap a París i retrobar la seva família. Un còmic per a tots els públics que explica sense pèls a la llengua les crueses d’un camí que massa gent recorre fugint cap a un futur que imagina digne i pròsper.

AQUÍ VIVIÓ. HISTORIA DE UN DESAHUCIO, de Isaac Rosa i Cristina Bueno

Una ruptura familiar, un canvi de casa, l'adolescència. Tres situacions difícils, i a l’Alicia les hi ha tocat viure totes alhora. Però a més hi ha una cosa estranya en el seu nou habitatge: veïns hostils, un diari secret i una visita inesperada.L’ Alicia emprèn una recerca que ens acostarà a la tragèdia de milers de famílies que han perdut la seva casa. Però també a la lluita dels qui porten anys resistint contra els desnonaments: associacions d’ajuda mútua i moviments veinals.

ASYLUM, de Javier de Isusi

La Marina, als seus 94 anys, recorda aquell camí que va recórrer des de Otxandio fins a Barcelona, de Barcelona a França i de França a Veneçuela. Una experiència d'exili que es creua i es fon amb les de Sanza, l’Aina, Chris i Imelda, que fugen de la guerra i la violència, dels matrimonis forçats i de la tracta per a explotació sexual, de l'homofòbia i del feminicidi. Un còmic que parla de l’exili forçat de persones que es veuen obligades a emprendre un camí per salvar la seva vida i la seva integritat, buscant un lloc on viure amb dignitat. Persones que fugen, sí, però també que afronten la violència, que mostren al món la gran capacitat que tenim per resistir i reconstruir-nos.

AYA DE YOPOUGON INTEGRAL1 i 2, de Marguerite Abouet i Clément Oubrerie

Costa d'Ivori, finals de 1970. L'Aya una jove de dinou anys, viu a Yopougon, un barri d' Abidjan on la majoria de les joves somien en convertir-se en perruqueres i trobar un marit. Mentre la Bintou i l'Adjoua, les seves dues millors amigues, només pensen a esquivar la vigilància paterna per a passar les nits ballant o a l' “Hotel de les mil estrelles”, L'Aya vol estudiar medicina. Les tres passen els dies a Yopougon, entre les amistats, els embolics i els amors, ens mostren una Àfrica bella i vibrant allunyada dels clixés de la guerra i la fam. Al CeDRe hi tenim els dos recopilatoris (integral 1 i 2), a les biblioteques publiques podeu trobar també els còmics per capítols.

DEMOCRACIA d’Alecos Papadatos, Abraham Kawa i Annie Di Donna

La història comença a Atenes l’any 490 a. C. a la batalla de Marató. L'heroi de la història, Leandro, arenga als seus camarades per a la batalla de l'endemà contra un enemic molt més poderós que ells. Leandro comença narrant la seva pròpia història, donant un testimoniatge de primera mà dels mals de les antigues tiranies, i del naixement d'un nou sistema polític. La història que emergeix, sobre la mort dels déus i el tortuós naixement de la democràcia, està protagonitzada per personatges extraordinaris, i compte en vívid detall com va veure la llum la millor de les invencions cíviques. Presenciem com va ser concebuda la democràcia a partir d'una combinació de sort i de contingències històriques, però també a partir de l'astúcia, valentia d'un grup d'homes excepcionals.

EL ALA ROTA ,d’Antonio Altarriba i Kim

La mare de Petra va morir en donar a llum a la seva filla, i amb la desgràcia, el seu propi pare va intentar matar-la. Des de llavors Petra té el braç immòbil ara, en els seus últims dies de vida, el seu fill, Antonio *Altarriba, descobreix que ella l'ha mantingut en secret. La percepció d'Antonio canvia radicalment i llavors, reconstrueix la història de la seva mare, dona devota i patidora, que ha estat maltractada per un país dominat per homes. Aquesta novel·la gràfica és l'altra cara de El arte de volar (Premi Nacional de còmic 2010), dues obres que formen un díptic on els autors, Antonio Altarriba i Kim, repassen la història política espanyola del segle XX —la caiguda de la monarquia, la segona república, la guerra civil, la dictadura de Franco, l'exili, la II guerra mundial i el retorn de l'exili— a través de les vivències dels seus dos protagonistes.