21/02/2011

Comprar, llençar, comprar...

Existeix una bombeta que dura per sempre? Com es pot fer servir un xip per "matar" un producte? El documental "Comprar, llençar, comprar" posa al descobert què s'amaga darrera la societat de consum actual i com es fabriquen productes perquè al cap de poc temps es facin malbé. Es projectarà al Centre Social La Màquia de Girona, el proper 4 de març, a les 20h. Després del passi del documental, hi haurà un debat amb la seva directora, Cosima Dannoritzer i l'activista Esther Vivas.

Com s'ho van fer dos artistes de Nova York per iniciar una revolta que va aconseguir allargar la vida de tres milions d'iPods? I què té tot això a veure amb l'Obsolescència Programada?

L'Obsolescència Programada és l'escurçament deliberat de la vida d'un producte per incrementar-ne el consum. L'any 1928 una influent revista de publicitat en plantejava la necessitat sense embuts: "Un article que no es fa malbé és una tragèdia per als negocis." I també és una tragèdia per a la moderna societat del creixement, que es basa en un cicle cada cop més accelerat de producció, consum i malbaratament.

Basant-se en una acurada recerca de més de tres anys, i utilitzant imatges d'arxiu molt poc conegudes, "Comprar, llençar, comprar" relata la fascinant història de l'Obsolescència Programada des dels seus orígens cap a 1920 (quan es va formar un càrtel per limitar la vida útil de les bombetes elèctriques) fins a casos actuals que afecten a productes electrònics de darrera generació (iPods, impressores...) passant per la misteriosa desaparició de les mitges de niló a prova de carreres.