29/09/2015

Joan Botam guanya el Premi ICIP Constructors de Pau 2015

L’Institut Català Internacional per la Pau ha atorgat el Premi ICIP Constructors de la Pau 2015 al sacerdot i caputxí Joan Botam i Casals, impulsor de nombroses iniciatives vinculades a la pau i a l’ecumenisme. Botam és un dels principals introductors del pacifisme a
Catalunya i un clar defensor de la religió com a font de pau i de diàleg.

Doctorat en teologia i fundador de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i del Centre Ecumènic de Catalunya, el sacerdot ha tingut una llarga trajectòria vinculada al moviment pacifista. L’any 1963 va ser elegit provincial dels caputxins de Sarrià i, des d’aquesta posició, va jugar un paper clau en els fets de la ‘Caputxinada’, la tancada d’estudiants, intel·lectuals i artistes al Convent dels Caputxins de l’any 1966. La seva intervenció com a provincial va ser determinant per a impedir la detenció dels manifestants.

Més recentment, l’any 2000, Joan Botam va representar Barcelona a la Cimera del Mil·lenni de líders religiosos i espirituals de les Nacions Unides. El 2010, finalment, va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva contribució al diàleg interreligiós, la promoció de la pau, la convivència i l’entesa entre cultures.

El Premi ICIP Constructors de Pau té caràcter anual i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros.

L’any passat,aquest guardó va recaure a la Women’s International League for Peace and Freedom per la seva trajectòria centenària en el treball de dones per la pau i el desarmament.