Els Drets Humans, en regressió!

PER ALBERT QUINTANA I OLIVER. L'autor exposa la necessitat que la ciutadania reprengui la consciència en pro dels Drets Humans i les llibertats democràtiques.

“Els drets humans, tots, per a tothom i a tot arreu” és el lema amb que cada any la Coordinadora d’ONGs commemora l’aniversari de la declaració dels Drets Humans que té lloc cada 10 de desembre. Aquest any també. L’evidència ens fa dir que si celebrem l’aniversari dels Drets Humans és perquè no es compleixen. Però a més a més constatem, com vam fer en l’acte de dilluns passat “SOS Democràcia”, que retrocedim, que el respecte als Drets Humans està en regressió.

Si fem una ullada arreu, ens adonem que el dret a la vida, a la seva dignitat, està cada vegada més en risc. Que el dret a la lliure circulació de persones i al refugi es conculquen. Que els drets d’opinió, i d’ informació es retallen cada vegada més. I la majoria percebem que a casa nostre també. Pocs podíem imaginar que a la Catalunya del 2017 hauríem de reclamar drets fonamentals bàsics com la llibertat d’expressió, de manifestació, la separació de poders i la llibertat de presos per motivacions polítiques.

És indispensable la represa de la consciència ciutadana en favor dels drets humans. De situar línies vermelles en la seva vulneració. De prendre la iniciativa en la garantia de les llibertats democràtiques fonamentals. Sense drets polítics no hi haurà tampoc drets socials. I com deia Bauman, la democràcia és la primera víctima de la desigualtat. Els drets humans també!!

Albert Quintana i Oliver és membre de Justícia i Pau Girona

Publicat al Punt Avui >>