Mujer de frontera. Defender el derecho a la vida no es un delito

  • Fons bibliogràfic
  • Cultures i moviments migratoris, Narrativa
  • de 12 a 16 anys, A partir de 16 anys
  • Castellà
  • Helena Maleno Garzón
  • Gratuït amb fiança 0.00€
  • Teixell: N MAL

Quan la Helena Maleno va arribar al Marroc en 2002 amb el seu fill, dues maletes i un projecte laboral de tres mesos no podia imaginar fins a quin punt aquell país i la lluita pels drets de les poblacions migrants que el travessaven transformarien la seva vida per sempre.
Ja instal·lada a Tànger de manera definitiva, l'Helena es va endinsar en els assentaments provisionals dels boscos que envolten Ceuta i Melilla i va començar a denunciar sense descans les violacions de drets d'aquells que busquen creuar, per terra o per mar, una frontera que els permeti aconseguir Europa. La primera trucada des d'una pastera la va rebre en 2007: l'embarcació s'estava enfonsant i un dels quals anaven en ella tenia el seu telèfon. Helena va avisar immediatament a Salvament Marítim perquè acudís a rescatar-los. Va ser la primera de centenars de milers de trucades i tuits alertant de pasteres a la deriva per a protegir la vida.


No és una cosa que anés a sortir-li gratis. Una tarda, mentre tornava a la seva casa després de recollir a la seva filla del col·legi, Helena es va trobar amb dos policies de paisà que l'esperaven. Els tribunals marroquins l'acusaven de tràfic d'immigrants i foment de la immigració il·legal. La causa, iniciada per un controvertit dossier de la policia espanyola, va posar en marxa un moviment internacional de suport a Maleno i va fer evident fins a quin punt les autoritats europees estan disposades a jugar brut quan es tracta de protegir les fronteres. I a costa de qui sigui.

Calendari disponibilitat

Disponible Reservat

Formulari sol·licitud

En el cas que el préstec del recurs tingui un cost econòmic s'ha d'ingressar amb antelació al núm. de compte Triodos 1491 0001 28 2033582723

Per més informació: educacio@solidaries.org o al telèfon 972 219 916

Condicions del servei de préstec