2011: Sant Feliu de Guíxols

Aquest dissabte, 14 de maig, una vintena d'entitats de solidaritat han celebrat la 14a Jornada Anual de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme, a la Biblioteca Octavi Viader de Sant Feliu de Guíxols. La Jornada Anual és una cita per avaluar la feina feta i planificar el treball a fer en el futur, o bé, tractar a fons algun tema que ho requereix. Enguany, Teixidors de Xarxes de Sant Feliu, ha estat l'entitat amfitriona.

El pressupost de la Coordinadora d'ONG Solidàries per al 2011 queda retallat en un 20%. Aquesta és una de les dades que es desprèn dels pressupostos presentats en l'assemblea, juntament a lla memòria 2010. La retallada implica un reajustament del projecte per al 2011 i una reducció de l'equip tècnic. Algunes entitats han manifestat la seva preocupació per l'abast de retallades socials i aposten per fer les mobilitzacions i per una major incidència política. En la jornada també s'ha remarcat la importància de dinamitzar la Plataforma antiretallades a Girona, que de fet, s'està començant a gestar, conjuntament amb d'altres col·lectius de la ciutat. Per a Toni Rocha, responsable de la Coordinadora «la crisi ha de reactivar els valors de solidaritat i despertar consciències per mobilitzar la ciutadania».

Durant la Jornada, la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana, el Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora i l'ONG Dagua han presentat els seus projectes. L'antropòleg i historiador, Albert Farré, ha estat l'encarregat de posar sobre la taula un tema per a la reflexió: De què serveix la tasca de les ONGD? Som eficients les ONGD? En la línia de l'anticooperació, Farré aposta per una major incidència política i per tant, per una menor dependència dels recursos de les administracions, per part de les entitats.

Assistents: Estefania Yus (Dagua), Anna Casademont (Dagua), Cisco Miró (Agenda Llatinoamericana), Jordi Planas (Agenda Llatinoamericana), Verònica Garcia (Xarxa Solidària de Sant Feliu de Guíxols) , Jordi Fa (Llagostera Solidària), Rafel Villena (Llagostera Solidària), Lilian Elisabeth (Fundació Utopia), Maria Clara Suàrez (Teixidors de Xarxes i Desós Opció Solidària), Hugo Plazas (Teixidors de Xarxes), Clàudia Sarrión (Associació Nous Catalans), Xavier Garro (Associació Nous Catalans), Marta Cairó (Fundació Ajuda en Acció), Mireia Bou (Fundació SER.GI), Toni Rocha (Coordinadora), Sònia Cervià (Coordinadora), Àlex Garcia (Banyoles Solidària), Carme Gubert (Banyoles Solidària), Anna Bonmatí (Àfrica Viva), Imma Ventura (Àfrica Viva), Martí Batllori (Caritas-Girona i Intermón Oxfam).