2014: Festa dels 20 anys a Sant Aniol de Finestres

Fem 20 anys! 

-Sant Aniol de Finestres, 14 de juny de 2014-

Europa va ser la convidada de pedra a la festa dels 20 anys de la Coordinadora d'ONG Solidàries. Tot i que havíem de parlar de la força de les ONGD i del nostre potencial (el tema queda pendent per al mes de setembre), la recent elecció de Josep Maria Terricabras com a eurodiputat per ERC va dur la tertúlia nord enllà, cap a Brussel·les i Estrasburg, per parlar dels entrellats del Parlament europeu.

«Europa ha de ser un espai que respecti la diferència, i que combati les desigualtats», aquest és l'objectiu de Terricabras per als pròxims cinc anys. El flamant eurodiputat treballarà des de la presidència de l’Aliança Lliure Europea (ALE) i com a vicepresident primer, també, del grup parlamentari dels Verds/ALE. A més, Terricabras s’ha sumat, a iniciativa personal, a la Comissió que treballa pels Drets Humans, la Justícia i la Ciutadania. D’entre les prioritats que s’ha marcat com a eurodiputat, hi ha la “humanització” de les polítiques d’immigració que, donada l’entrada amb força de l’extrema dreta al Parlament europeu, promet ser un front continu de conflictes. D’altres temes apuntats per Terricabras com a línies prioritàries d’acció són la Taxa Tobin (l’aprovada per una desena de països -entre els quals s’hi troba Espanya- li sembla «excessivament tova»), el frau fiscal o el TTCIP, el Tractat que estan elaborant, amb gran opacitat, la Unió Europea i els Estats Units.

En la tertúlia oberta amb les ONGD que van participar de la celebració dels nostres 20 anys, Terricabras es va comprometre a «passar la ITV» cada cinc-sis mesos: és a dir, a retre comptes de la seva nova feina europea i a mantenir un intercanvi constant amb la societat civil i les ONGD. Terricabras, a més, va voler escoltar les demandes de les ONGD de primera mà. I n’hi va haver moltes: frenar els enduriments que s’estan produint en les polítiques d’immigració; endurir, per contra, la lluita contra el frau fiscal; homogeneïtzar el poder adquisitiu derivat d’una renda mínima ciutadana europea; capacitar el Tercer Sector perquè pugui accedir a les línies europees de finançament...Les entitats i el nostre convidat vam coincidir en assenyalar que el treball europeu ha de tenir com a repte «fer directives socials», construir una Europa «que protegeixi fermament els drets socials».

Abans de la xerrada amb en Terricabras, les ONGD van poder posar a prova els seus coneixements sobre les altres entitats que havien preparat la Gimcana dels 20 anys. L’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí van preparar una divertida prova en la que calia vestir-se i aprendre a saludar com fan els sahrauís; Justícia i Pau proposava una sopa de lletres per conèixer quines són les entitats gironines que promouen el Compromís Polític a l’Ajuntament; l’ONG Dagua portava uns puzzles sobre els projectes de la seva entitat, que calia anar fent, a ritme colombià. I tant la Fundació Ser.gi com la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana va preparar un joc de pregunta-resposta per conèixer millor les seves entitats. La vetllada va acabar amb un magnífic sopar senegalès prerparat per la Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya i un deliciós pastís dels 20 anys, cuinat per l'ACAPS-Girona.

ÀLBUM DE LA FESTA I JORNADA ANUAL>>

Assistents: Jordi Fa i Rafel Villena (Llagostera Solidària), Estefania Yus, Olga Grueso i Anna Casademont (Dagua), Núria Massegú i (Justícia i Pau), Yasser Saadoune i Mostafà el Hafer(Fund. Pau i Solidaritat), Jordi Planas i Pura Chacón (Com. Agenda Llatinoamericana), Mamadou Faye (Ass. Desenv. Riu Senegal), Núria Cuadrat, Carles Serra i Sònia Cervià (CeDRe), Lluís Puigdemont (Càritas-Girona), Montse Fiol i Ferran Soler (ACAPS), Laura Masferrer (Fundació Ser.gi), Fran Quiros i Miquel Tarrés(CCU), Dolors Serra i Floren (Xangara), Karina Viñas (Voluntària), Maria Clara Suàrez (Teixidors de Xarxes), Bacary Sane, Samba Yumba, Dieneba Badji, Nafy Djilindone Diedhiou, Rokhy Mbaye, Salliou Ba, Songo (CASC), Julio Eduardo Alana i Tanit Baldiz (Voluntaris), Jordi Pujadas (Soarpal), Joan Colomer i Concepció Morera (AEPCFA)

Excusats: Carme Vinyoles (Col·lectiu per la Igualtat), Pau Lanao (Comissió Periodisme Solidari), Sebas Parra (AEPCFA), Stella Mondragon, Anna Bonmatí (Àfrica Viva), Gemma Clapés (Fundació Ser.gi)