2015: Vilobí d'Onyar

Les desigualtats en un sentit ampli han estat el tema central de la Jornada Anual de la Coordinadora d’ONG Solidàries.

Les desigualtats en un sentit ampli han estat el tema central de la Jornada Anual de la Coordinadora d’ONG Solidàries celebrada aquest mes de juny. En aquesta ocasió, vam anar fins a l’Espai Jove de Vilobí d’Onyar, on les Dones de Bagastrà van ser les nostres amfitriones.

Presentació amb les Dones del Bagastrà

La jornada va començar amb la presentació a càrrec de dues de les amfitriones, la Dolors Guillamí i la Dora Santamaria, que van exposar les activitats i la història de l’entitat. Seguidament es va projectar un vídeo sobre creences, tradició i religió del projecte “Dones, poble, memòria’”, una iniciativa de les vilobinenques que recull la memòria oral de les dones nascudes al poble a través d’entrevistes.

En fer referència a la tasca de l’associació, el president de la Coordinadora, Pau Lanao, va destacar la “importància de treure a la llum aquests testimonis”, doncs apunta que “una de les causes del canvi que hi ha hagut a Vilobí és fruit, en part, de la recuperació d’aquesta memòria”.

Xerrada-debat amb Salvador Martí i Puig

Després d’una pausa per esmorzar, el professor de Ciència Política a la UdG, investigador associat del CIDOB i expert en Llatinoamèrica, Salvador Martí i Puig, va agafar el relleu amb la xerrada-debat "El repte de la lluita contra la pobresa”, en la què va exposar com es tradueix el concepte de pobresa a la societat llatinoamericana, les formes de reducció i les polítiques de protecció social.

“Durant molts anys, pensava que Amèrica Llatina era el passat, no va ser fins un quart de segle més tard que vaig descobrir que, en realitat, era el futur”, va iniciar. El professor de l’UdG va explicar que els elements que determinen les desigualtats als països d’aquella zona són les elits poderoses, el sistema polític excloent, la heterogeneïtat estructural i les polítiques socials segmentades.

Segons Martí, tots els països amb desigualtats tenen quelcom en comú: “Els serveis públics no són universals, sinó que només van dirigits als pobres, ja que si treus la classe mitjana d’aquests serveis, el següent pas serà baixar-ne la qualitat”. Un altre problema associat a la pobresa és l’extrema riquesa, ja que les persones amb un poder adquisitiu tan elevat “tenen tants diners que ningú les pot taxar”. Un exemple és el cas de Guatemala, on hi viuen 254 persones ultra-riques amb un capital conjunt de 30.000 milions d’euros. A més, afegeix que estem tornant a la tendència del segle XIX, en què hi havia menys mobilitat interclassista. Afegeix: “Si els pares tenen una fortuna, el més probable és que els fills també siguin rics”.

Encara que hi hagi moltes desigualtats, segons Salvador Puig, a Amèrica Llatina s’ha reduït la pobresa a través de noves polítiques socials, a través de l'educació i a través d'un canvi en el mercat de treball. Una de les iniciatives és la borsa de treball que va crear l’ex president del Brasil, Lula da Silva, que oferia una partida econòmica a les famílies que portessin el seu fill a l’escola. A Espanya, en canvi, “estem anant cap al model nord-americà. Vam construir una societat del benestar molt dèbil”. Per concloure la xerrada, Salvador Martí va alertar de la necessitat d’iniciar “polítiques petites, senzilles, però ben escollides” que ajudin a crear programes que puguin fomentar aliances interclassistes. I finalitza: “Si no hi ha un esforç inclusiu, estarem degradant la societat”.

Teatre amb La Nave Va

En acabar, les entitats solidàries van participar al taller “Pobresa i Desigualtats”, dinamitzat pel col·lectiu La Nave Va. L’equip de l’entitat va coordinar, durant mitja hora, un seguit de dinàmiques de teatre de l’oprimit per parlar de pobresa i les relacions desiguals de la nostra societat. Aquest taller servirà per preparar una primera part de la Campanya Pobresa Zero del proper 17 d’octubre.

Participants: Dolors Guillamí (Dones del Bagastrà), Dora Santamaria (Dones del Bagastrà), Ferran Soler (ACAPS Girona), Montserrat Fiol (ACAPS Girona), Javier Castro (Fundació Utopia), Lluís Puigdemont (Fundació Ser.gi), Raquel Sabater Ten (Plataforma Educativa), Mohamed Chiryaa (Associació NouSol), Pau Lanao (Coordinador d’ONG Solidàries), Carme Solà Vilardell (Dones del Bagastrà), Estefania Yus (Dagua), Olga Grueso (Dagua), Nina Pagès (Coordinadora d'ONG Solidàries), Anna Bonmatí (Àfrica Viva), Núria Cuadrat (CeDRe), Núria Roura (CCU), Elisa Ballardín (La Nave Va), Jordi Planas (Agenda Llatinoamericana), M.Teresa Bota Ventura (Dones del Bagastrà), Jordi Roig (GEES), Ester Sayó (GEES), Pura Chacón (Agenda Llatinaomericana), Carles Serra (Coordinadora d’ONG Solidàries), Carme Gubert (Banyoles Solidària). *També van participar altres components de les Dones del Bagastrà.