Notícies

11/03/2019

Fridays for future in Girona

Des de fa dos mesos, cada divendres es fa a Girona una concentració per denunciar la passivitat dels polítics davant el canvi climàtic. La impulsora d'aquest moviment és Greta Thunberg, una adolescent sueca, que ha aconseguit que es faci una mobilització setmanal a nivell mundial i que el seu missatge d'emergència climàtica es vagi estenent arreu. El proper divendres, 15 de març,  a més, el jovent que impulsa els Fridays for future a Girona, convoca una vaga estudiantil a la Universitat de Girona per sumar-se a la mobilització mundial.

Actualment, la convocatòria dels Fridays for future es fa a 270 ciutats i Girona ha estat la primera ciutat de l'Estat espanyol en sumar-se al moviment. Aquest divendres, es farà una Vaga pel Clima que s'iniciarà amb una concentració a la Plaça Pompeu Fabra de Girona (2/4 d'1 del migdia), un dinar popular a la Plaça Josep Pla (a les 2), i una manifestació a la Plaça del Vi (a les 18h). Però durant tota la setmana hi haurà activitats:

Dilluns 11 (18h) Pintada de gran pancarta de la Vaga Mundial pel Clima a Plaça Catalunya de Girona. (19.30h) Lectura de manifest al Pont de Pedra que quedarà il·luminat amb una llum verda.

Dimarts 12 (19h): Xerrada a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG

Dimecres 13 (13.30h) "Winter is coming" (cal dur roba adequada per un dia de platja calorós) davant la Facultat de Medicina de la UdG

Dijous 14 (13.30h) Marxa en bici amb sortida del Pont de Pedra. A la tarda, taller de pancartes a la Salvadora Catà.

 

Greta Thunberg ho té clar: «Per què hauria d'estar estudiant per un futur que d'aquí a poc no hi haurà, mentre ningú fa res per evitar-ho?» L'agost del 2018 va deixar d'anar a escola per manifestar-se durant tres setmanes davant el parlament suec. Volia que el seu govern complís els Acords de París i reduís les emissions de CO2. Va utilitzar les xarxes per donar a conèixer la seva missió, que aviat es va viralitzar.

Després de les eleccions sueques (setembre del 2018) va continuar fent vaga però tan sols els divendres. Mica en mica estudiants d'arreu s'han anat sumant a la convocatòria i, com en el cas de  Girona, s'han anat obrint noves convocatòries d'aturada i protesta, arreu del món. #Fridaysforfuture i #Climatestrike són els hashstags sota els quals podeu trobar més informació i donar visibilitat a la vostra participació a aquestes convocatòries, siguin on siguin.

L'objectiu és molt concret: aturar el canvi climàtic. I les dades avalen l'objectiu: segons el cinquè informe del Grup Intergovernamental d'Experts Sobre el Canvi Climàtic de l'ONU, queden 11 anys per pendre mesures urgents que limitin la pujada de la temperatura mitjana global de 2 graus i frenar, doncs, les conseqüències desastroses que tindria (augment de les pluges torrencials i violentes, períodes de sequera extrema més llargs, etc).

 Podeu seguir el moviment a Girona: @forgirona (twitter) i @fridaysforfuture.girona (instagram)