Notícies

22/01/2013

Intercanvi d'experiències docents entre Xauen i Girona

Una quinzena de professors de Xauen (Marroc) participaran, del 23 al 27 de gener, en unes jornades de formació i intercanvi a Girona, després que els seus homòlegs gironins, 28 mestres i professors/es, van visitar en el passat mes de desembre, les escoles de la Comuna rural de Babtaza i de la ciutat de Xauen. La trobada s'inscriu en la quarta edició del projecte «Intercanvi i Formació entre professors de Girona i Xauen» que impulsa l'Associació Ídem i la Fundació Pau i Solidaritat-CCOO. 

Aquesta trobada compta, a més, amb el suport de l'Ajuntament de Girona, la Federació d'Educació de la UI CCOO Comarques Gironines, l'Ajuntament de Babtaza i la delegació del Ministeri d'Ensenyament del Marroc de la província de Xauen i el Departament d ‘Ensenyament de la Generalitat a Girona. L'entitat veu en la cooperació escolar entre mestres i professors d'ambdues ciutats, una gran oportunitat per a l'intercanvi d'experiències educatives i un bon motiu per compartir reflexions.

Durant aquesta estada formativa i sociocultural, amb la col·laboració del departament d´Ensenyament de la Generalitat, els mestres de Xauen faran una sessió formativa el matí del dia 24 de Gener, a l' escola "Baldiri Reixach" de Banyoles, on farà donarà la benvinguda Albert Bayot, amb una formació pràctica sobre la gestió de les aules d' acollida i sobre el funcionament administratiu i tècnic de l'escola. Com a dinàmica d'interacció amb els alumnes de l'escola, els mestres xauenencs participaran conjuntament amb el professorat d'aquesta escola en diferents tallers.

A la tarda, faran la formació a l'Universitat de Girona (UdG) amb una visita guiada a la FEP, - Facultat d'Educació i Psicologia - i a la Biblioteca Campus Barri Vell. Aquesta sessió sobre la Formació Permanent dels mestres a Catalunya i la informació sobre el "Nucli Paulo Freire" de la UdG, anirà a càrrec del pedagog Sebas Parra. En aquesta estada universitària a Girona, els professors/es de Xauen coneixeran de prop els diferents projectes de Cooperació i experiències de l´Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador de Nicaragua, en matèria d'alfabetització i Educació Popular.

Pel dia 25 de Gener, amb la col·laboració l' escola Anicet de Pagès de Figueres i el departament d'Ensenyament de la Generalitat, els 15 professors/es de Xauen faran la estada formativa sobre la gestió de la diversitat a l' escola Anicet de Pagès i, desprès de dinar, estan convidats per la Fundació Salvador Dalí a fer una visita de caràcter lúdic i cultural i artística al Museu de la Fundació.

Durant la mateixa tarda, la delegació marroquina farà una estada formativa i una visita pedagògica a la Fundació Ser.gi, una entitat social que treballa en el camp de la pedagogia social, l'educació i la immigració i que també col·labora en aquest projecte amb la formació "Sobre la importància de la mediació escolar" a càrrec de la pedagoga Lidia Paredes, membre de la Fundació Ser.gi.

La clausura tindrà lloc en el centre Cívic Pla de Palau, el dissabte 26 de Gener,on els 28 professors gironins que han estat a Xauen es reuniran amb els 15 professors/es xauenencs per realitzar una jornada sobre mètodes d' alfabetització i fer la reflexió conjunta mitjançant dinàmiques d'intercanvi de les experiències viscudes durant les dues estades socioculturals tan a Xauen com a Girona. A l'acte de la clausura oficial participarà l'alcalde de Girona, el sr.Carles Puigdemont; el cònsol general del Marroc; el responsable de la Unió intercomarcal de CCOO de Girona, Bartomeu Compte; membres de la Associació organitzadora, IDEM, i la Fundació Pau I solidaritat de CCOO.

Informació elaborada per ÍDEM