Notícies

10/04/2019

Primavera de Foto Social

Durant els mesos d'abril, maig i juny, la Casa de Cultura Les Bernardes de Salt posa un marxa el cicle Primavera Foto, un cicle amb tres exposicions i tres conferències que posa el focus en la fotografia social i documental, la que té compromís i voluntat sensibilitzadora. Durant el mes d'abril podeu visitar la primera de les mostres: Viatge a la impuresa, de Maria Contreras Coll, sobre una creença, encara vigent,  vinculada a la menstruació i les dones nepaleses. Foto: Maria Contreras

La mostra exposada des de divendres passat a Les Bernardes recull una antiga creença que encara persisteix a les àrees rurals de Nepal i per la qual es considera la menstruació com una cosa impura. Això fa que les dones mentre menstruen hagin d'aïllar-se de la seva comunitat. Aquesta pràctica encara es manté en algunes zones rurals del Nepal però ja han aparegut grups d'activistes que lluiten per erradicar-la.

El mes de maig serà el torn d'Enric Mestres, que amb el nom de Humans of Barcelona, fa un "projecte artístic informatiu". Humans of Barcelona és una oda a la diversitat pròpia d'una ciutat com Barcelona, un mirall d'una una societat, la nostra, en constant moviment i canvi. 

Ja al mes de juny, les fotografies de Jordi Oliver tancaran la primera edició de la Primavera Foto. Amb l'exposició Fang, Oliver documenta les deplorables condicions de vida de milers de persones que malviuen als camps de refugiats de Calais i Dunkerque, a França. Calais és un camp de refugiats amb 6.000 refugiats sirians, iraquians, afgans, sudanesos i eritreus, que reflecteix totes les mancances de la Unió Europea per gestionar la crisi migratòria . Com a fotògraf i voluntari, Oliver recull el que va passar en aquests camps durant els anys 2015 i 2016, acompanyant les imatges de testimonis de refugiats, que van recollir dues activistes de Humans for Rights Network.

Les tres exposicions s'inauguren amb una xerrada a càrrec dels mateixos autors, a l'antiga capella de Les Bernardes. Les properes dates de les xerrades inaugurals són: 4 de maig amb Enric Mestres, i 7 de juny amb Jordi Oliver, a les 8 del vespre. Primavera Foto està comissariada pel fotògraf saltenc, Martí Artalejo.