10/12/2021

12 mesos per al planeta (desembre 2021)

El calendari 2022 de la Coordinadora d'ONG Solidàries aborda el canvi climàtic i va més enllà de les dades d'emissió de gasos d'efecte hivernacle o de contaminació d'aqüífers. 

En els 12 mesos del 2022 hi trobareu recordatoris de persones i moviments col·lectius que s'han significat en la lluita mediambiental o que han afrontat amb valentia greus agressions al nostre entorn. Mitjançant dates assenyalades, el calendari ens convida a reflexionar i actuar per aconseguir un món més sostenible, per a nosaltres i per a les generacions futures. 

I és que ens preocupa el canvi climàtic i les nefastes consequències que està tenint, ara ja de manera clara i innegable, en el nostre dia a dia. Aquest calendari recorda algunes fites aconseguides per la lluita col·lectiva i vol ser un clam, també, perquè la ciutadania no abaixi la guàrdia i segueixi exigint canvis urgents per frenar aquesta deriva mediambiental que precisa mesures incòmodes, dràstiques i un clar canvi de rumb. 

La consulta popular sobre la MAT que es va fer el gener del 2014, la lluita pel Cinturó Verd de Wangari Maathai a Kènia, el naixement de Fridays for Future de la mà de Greta Thunberg, campanyes com la dels Natus de Girona contra el malbarament alimentari "La manduca no caduca", la creació dels Aiguamolls de l'Empordà o el naixement de la plataforma SOS Costa Brava per defensar el litoral gironí de l'especulació immobiliària, són algunes de les lluites que hem volgut recordar, per posar en valor la força col·lectiva i de l'organització popular. 

El calendari 12 mesos per al planeta ha estat il·lustrat enguany per Andrea Zayas, mestra i artista de l'Alt Urgell que resideix a Banyoles. Es tracta d'un nou material de sensibilització que vol entrar a totes les cases per ajudar a prendre consciència de la necessitat de seguir pressionant per provocar canvis en un sistema capitalista que s'ha mostrat despiatat amb el medi ambient. 

Des de la Coordinadora d'ONG Solidàries desitgem que aquest 2022 sigui l'any dels canvis, un any per a la regeneració. L'any en què, d'una vegada per totes, es comencin a implementar polítiques a favor de la natura i el medi ambient. Sense excuses. I posem el nostre granet de sorra amb l'edició de 700 exemplars en paper reciclat i tintes ecològiques d'aquest calendari, per no perdre de vista aquesta lluita, cap dia de l'any. Com ja vam fer l'any passat, el calendari es repartirà de manera gratuïta entre les les entitats de la Coordinadora, les administracions que ens donen suport i la ciutadania, a partir del dia 10 de desembre , i en el marc de la taula rodona organitzada conjuntament amb Justícia i Pau Girona sobre el Dret a l'Habitatge, coinicidint amb el Dia dels Drets Humans. 

Aquest calendari compta amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l'Ajuntament de GironaDipsalut Girona i la correcció lingüística del Consorci per la Normalització Lingüística de Girona.