03/08/2018

2017: Combatre el racisme, defensar els nostres drets civils i polítics

A Catalunya, tal com passa a Europa, s'han anat incrementat les actituds racistes i l'expressió d'un discurs xenòfob desacomplexat. És per aquest motiu, que al 2017 vam continuar la nostra lluita contra el racisme d’ampli espectre, i el vam intentar abordar amb diferents formats -xerrades, expos, dinàmiques, articles als mitjans de comunicació, etc-. Igualment, i donada la situació al nostre país, la defensa dels drets civils i polítics va estar un segon eix clau de l'acció de la Coordinadora d’ONG Solidàries. Tot plegat, queda recollit a la Memòria d'Activitats 2017, que ja podeu consultar.

La violenta repressió policial del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre i la vulneració dels drets humans dels catalans i catalanes, van obligar-nos a introduir un nou front de lluita i reivindicació: la dels nostres drets civils i polítics. I és que un dels nostres principis bàsics, recollit al Codi Ètic, és la defensa d’una democràcia participativa com a sistema polític i social així com també el diàleg, el pacte, i les estratègies de l'acció no violenta, com a forma de resolució dels conflictes.

A tota la tensió Catalunya-Espanya, s'hi va afegir la retallada de la Llei Catalana d’Emergència Social o la paralització de la Llei de Renda Garantida de la Ciutadania. Com a plataforma que defensa i reivindica el compliment dels Drets Humans per a tothom, vam intentar transformar aquesta regressió en una oportunitat per fer pedagogia de la universalitat dels drets fonamentals i procurar fomentar l’empatia de la ciutadania autòctona envers la ciutadania d’origen estranger.

La denúncia de la presència de l’exèrcit a ExpoJove i de les maniobres militars a la base de Sant Climent Sescebes, i la campanya pel DENIP Periodistes per la Pau van centrar les nostres campanyes per la cultura de pau. Cal remarcar que malgrat tota la feinada duta a terme per les nostres entitats al Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Girona, l’exèrcit va tornar a ser a  ExpoJove, i aquest incompliment per part de l'equip de govern sumat a la no destinació de l’1% del pressupost a cooperació, va motivar que les entitats deixessin d'assistir-hi.

D'entre les dades rellevants del 2017 destaquem els 6.000 seguidors que tenim a facebook, instagram i twitter, els 8 programes sobre solidaritat que s'han fet a Televisió de Girona, les més de 350 atencions d'informació resoltes, més de 500 préstecs de llibres, dvds o exposicions gestionats des del CeDRe, una vintena d'assessoraments i suports fets en redacció i justificació de projectes, o els més de 4.000 alumnes que han participat a la campanya Periodistes per la Pau, la campanya del DENIP 2017. Ens fa molta il·lusió, a més, que la sala de reunions de l'Espai de Solidaritat al 2017 va passar a dir-se Sala Núria Terés i Bonet, a petició de l'assemblea de la Coordinadora.