08/07/2020

2019: l'any del 25è aniversari

Una de les coses que recordem a la Memòria del 2019 és el 25è aniversari de la Coordinadora d'ONG Solidàries. Un aniversari que va servir per retrobar-nos, fer autocrítica, posar en valor la feina feta al llarg de tots aquests anys i per iniciar un treball de reflexió sobre els reptes de futur. Us avancem la versió digital de la memòria 2019, que repartirem en paper, a l'assemblea de setembre. 

Durant tot el 2019 vam organitzar diversos actes de celebració que van comptar amb un gran èxit de participació: la Jornada Anual a Torroella, més de caire intern; la trobada amb els amics i amigues de la Coordinadora (autoritats, administracions, periodistes, voluntaris, etc) a La Rosaleda de Girona; i la sessió de teatre fòrum especial per a les entitats de la Coordinadora, a la Sala La Planeta de Girona.

Hi havia moltes ganes de retrobar-se i  també de recordar les fites assolides i analitzar les causes pendents. Les celebracions, a més, ens van ajudar a reforçar el sentiment de pertinença de les entitats i els seus membres. 

Una dels materials destacats del 2019 va ser la publicació del llibre «25 anys i més. L’empremta gironina en la solidaritat catalana» que va néixer amb la voluntat de "fixar en la memòria totes les fites aconseguides, totes les lluites i els reptes per fer",  com diem a la introducció de la Memòria 2019. I ho vam voler fer a través de trenta-set veus que representen molt bé la solidaritat gironina. Un llibre que ara queda per a la nostra història i que, tot i que va formar part de les activitats previstes per l'aniversari, no vam poder presentar fins al gener d'aquest 2020, a causa del temporal Glòria.

I no només vam fer anys a la Coordinadora. Ho recordem a la memòria 2019: el Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat  i Banyoles Solidària també van néixer el 1994 i també, al llarg de l’any, ho han estat celebrant amb diferents actes.

Enguany, i motivat per l'aniversari, vam iniciar un procés d'avaluació externa que ens ha acompanyat durant tot el 2019 i per al qual hem comptat amb la majoria de les entitats, així com d’altres actors vinculats a la nostra activitat.

El 2019 ha estat un any on hem continuat treballant pel foment de la cultura de Pau, la defensa dels Drets Humans (fent èmfasi en combatre el racisme i la xenofòbia) i la igualtat de gènere. I ha estat també l'any, en el qual hem afegit, ara de manera més explícita, un nou eix de treball, necessari i imprescindible, com és la la lluita contra el canvi climàtic.

Us animem a donar-hi un cop d'ull i a fer memòria d'aquest intensíssim 2019.