03/07/2018

3 anys de Llei Mordassa

Indefensió per oposar-se a la versió policial un cop s'ha tramitat la denúncia, desmobilització ciutadana, criminalització d'activistes, periodistes i moviments ciutadans... Amnistia Internacional fa balanç dels tres anys de l'aprovació de la Llei Mordassa i confirma la consolidació del deteriorament de la llibertat d'informació, expressió i reunió pacífica. De moment, ja ha recollit 65.000 signatures per demanar al govern espanyol que reformi la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana.

Després de tres anys de vigència de la coneguda com a Llei Mordassa, Amnistia Internacional constata que la nova legislació que amplia la capacitat sancionadora de l'Administració ha acabat augmentant, també, el marge de discrecionalitat de les Forces de Seguretat de l'Estat. A més, ataca les formes legítimes de protesta i del dret a la llibertat d'expressió i informació.

Segons l'entitat, els principals afectats són persones usuàries de xarxes socials, artistes, rapers, activistes socials o periodistes i per utilitzar expressions que es troben incloses dins dels drets de la llibertat d'expresió i informació. Amnistia assegura que entre 2015 i 2017 s'han comdemnat 84 persones en aplicació de l'article 578 del Codi Penal que castiga l'enaltiment dle terrorisme o la humiliació de les seves víctimes, davant les 23 condemnades entre 2011 i 2013. A més, de les gairebé 19.500 sancions imposades per l'article 37.4 de la LOSC, que fa referència a les “faltas de respeto o consideración cuyo destinatario sea un miembro de las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad en el ejercicio de sus funciones de protección de la seguridad” al 2016,  s'ha passat a les 20.700 el 2017, a las que cal afegir les 4.361 del primer trimestre de 2018.

L'entitat ha posat alguns exemples: Mikel, periodista del mitjà local Hala Bedi (Álaba) va ser sancionat amb una multa de 602 euros per desobediència o resistència a l'autoritat suposadament per trencar un cordó policial quan estava informant sobre un tall de llum. Mikel ha aportat diferents proves que contradiuen la versió policial -testimonis i vídeos-, però l'Administració dona validesa a la versió policial. L'entitat constata que a més, algunes persones acaben preferint pagar la sanció per poder beneficiar-se de la bonificació del 50% per pagament immediat. Un altre testimoni aportat és el de l'activista mediambiental, Mari Àngeles Nieto, que podeu veure a continuació: 

L'autocensura a l'hora de fer actes de mobilització ha anat en augment en els darrers 3 anys, i afectant, en aquest cas, associacions i moviments com la PAH, les Marees per la sanitat o l'educació pública o activistes. A tall d'exemple, l'informe d'Amnistia Internacional parla de la Plataforma Pro Soterramiento de Murcia, un moviment veïnal que demana el soterrament de les vies de l'AVE perquè no volen que la ciutat quedi dividia per un mur. La Plataforma porta acumulats 50.000 euros de multes, i prop de 40 persones sancionades, entre altres motius, per no notificar les protestes o per fer-les a les vies, en algunes ocasions.

Per tot plegat, Amnistia Internacional exigeix que es debati ja la reforma de la LOSC i té en marxa una recollida de signatures que entregarà al nou govern espanyol. SI vols, pots entrar a signar aquí>>

Informació extreta d'Amnistia Internacional