08/01/2013

Àfrica al cor

En Joaquim Vallmajó, era fill de Navata, a l'Alt Empordà i missioner de l'ordre dels Missioners d'Àfrica (Pares Blancs). Un company missioner de la mateixa ordre religiosa, Josep Frigola, ha volgut impulsar una biografia de Vallmajó, que inclou cartes, opinions de periodistes, amics i familiars i que s'entrellaça amb la història de Rwanda. Finalment ha estat Josep valls, qui l'ha escrita. Ja la podeu trobar a les llibreries.

La iniciativa compta també amb el suport i implicació del Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat i els germans de Vallmajó, i està prologat pel religiós i empordanès, Josep Frigola, que duu 47 anys a l'Àfrica.

Entre els anys 1988 i 1994, Vallmajó va mantenir una estreta relació amb el grup d'Amnistia Internacional de l'Alt Empordà, enviant informes i denúncies de les greus violacions de drets humans que es perpetraven a Rwanda i per extensió a la regió dels Grans Llacs africans. Això li va costar la vida. El seu assassinat i el de tres cooperants de l'organització Metges del Món, ha donat peu a una querella que es presentà a l'Audiència Nacional per tal de que fossin investigades les seves morts i les de centenars de milers de ruandesos i congolesos. Al mateix temps aquesta querella ha servit per iniciar un diàleg intraruandès del que ja se n'ha fet diverses edicions, amb la participació de persones de les diferents ètnies i grups socials del país.

Informació extreta del web del GEES.