24/10/2022

Canvis a la conselleria d'Exteriors

La setmana passada Meritxell Serret rellevava Victòria Alsina al capdavant de la Conselleria d'Acció Exterior i Unió Europea. Uns canvis que també han arribat a la direcció general de Cooperació, on Yoya Alcoceba entra en substitució de Josep Desquens. 

Aquests canvis arriben per la crisi de govern entre ERC i Junts i ja han marcat una nova tendència en la conselleria d'Exteriors que, de moment, ja ha aturat la proposta d'Alsina d'obertura d'una delegació a Tel Aviv, a Israel, que havia generat desconcert en el sector. Per contra, Serret s'ha declarat a favor de respectar la resolució del Parlament que denunciava les pràctiques d'apartheid contra la població palestina i que prioritza les línies de cooperació amb Palestina.

El canvi a Exteriors ha generat bones expectives en l'àmbit Coordinadora que aquest mes de juliol ens vam pronunciar contra la defensa d'Alsina de l'OTAN i contra una futurible entrada de Catalunya a l'organisme bel·licista. Els canvis en el govern d'Aragonès també han dut a Bernat Costas a la secretaria general del departament i a Yoya Alcoceba, experta en cooperació al desenvolupament, al capdavant de la direcció general de Cooperació.

Precisament, tot just fer-se públics els relleus, la nova directora general de l'ACCD, Yoya Alcoceba, es va reunir de manera informal amb representants de la Coordinadora d'ONG Solidàries, la Coordinadora d'ONGD i Altres Moviments Solidaris de Lleida i la Fede. Des d'aquest organisme es va voler transmetre al sector cooperació, una voluntat de desburocratitzar les convocatòries i de treballar, també, per arribar al 0,7 % destinat a cooperació en els pressupostos del'any 2030. 

"Com no podia ser de cap altra manera, des de la Coordinadora d'ONG Solidàries, ens posem a disposició de la nova consellera i de la nova directora general per continuar treballar plegats en les polítiques públiques de cooperació i en buscar eines que facilitin el treball de les ONG que treballen per la justícia social i els drets humans.", diu Jan Millastre, president de la Coordinadora.