18/05/2020

#cedreacasa VII: més jocs i diversió

Seguim adaptant jocs, tallers, dinàmiques i materials per a què els gaudiu des del confinament, sense haver de sortir de casa ni necessitar grups nombrosos de persones per a realitzar-los. És el #cedreacasa

En aquesta setena entrega, tornem als jocs, alguns ideats ja directament per ser descarregats i jugats a casa i d’altres que hem adaptat de la seva versió original. Les instruccions de tots ells, les trobeu a l’enllaç que obre la pàgina del joc. Allà hi teniu -a part de les característiques, fotografies, aprenentatges, algun tutorial i el contingut del joc-, una versió adaptada per jugar des de casa. Esperem que us siguin ben útils.

ÀGORA

Joc de rol per a ampliar la consciència crítica sobre el xoc d'interessos entre sistema capitalista i els recursos del nostre planeta, des de diversos àmbits: crisi social, crisi de la democràcia, influència d'ideologies en polítiques públiques, desigualtats. Es tracte d'imaginar que sou habitants d'un país anomenat Àgora i que cada persona (o parella si sou família nobrosa) forma part d'un partit polític. A partir de les targetes del joc –que us podeu descarregar directament del web- teniu un temps determinat per a crear la identitat del vostre partit... I començar el joc!

BANDIDO

Joc cooperatiu en què caldrà entre totes les jugadores i jugadors tancar els camins per tal que no aconsegueixi escapar-se. Un joc d'estratègia i cooperació Per adaptar-lo a cas tot i que no serà sempre el mateix, però podem idear un joc semblant utilitzant pistes de cotxes o vies de tren que hi hagi per casa… Fins i tot, dibuixar les sortides en petites peces de cartró dels embolcalls de cereals o galetes i amb retolador, fer-hi el camí. Així doncs, posarem el ninot que tinguem al centre, i per ordre, intentarem fer-li el camí de sortida i arribada al parc, a l’escola o on haguem decidit fer-lo anar… Intentant que o bé doni una gran volta perquè ja pot sortir…O al contrari, que faci el camí més curt perquè no pot sortir encara de casa degut a la quarantena i només ha sortit a comprar pa o fruita…

BLA, BLA

Per jugar, necessites moltes imatges diferents que pots aconseguir de postals, fotografies, cromos, o fins hi tot, barrejar petites joguines, objectes de casa i ninots i posar-los dins un sac de roba com els que es fan servir per dur l’esmorzar a l’escola. Un cop tot a dins, teniu la possibilitat de crear un dau (fent un cub amb cartolina o cartró) o crear 6 cartes de joc (caldrà escollir-ne una a sort cada vegada que calgui jugar) on hi hagi les següents accions: explicar una història, fer una associació, o decidir a qui més s’assembla l’objecte. Un cop muntat el nostre “joc d’estar per casa”, comença la partida! Les instruccions, les teniu adaptades a l’enllaç.

DONAR LA VOLTA AL LLENÇOL

Donar la volta al llençol és un exercici de grup (o de família), un repte per assolir en equip. Només cal un petit tros de tela (un drap, una tovallola, un llençol...) o paper (de diari) que serà més o menys gran segons el nombre de persones que ens proposem aconseguir superar el repte. Teniu les instruccions per a descarregar-vos directament a l’enllaç. No us aborrireu i de ben segur que fareu exercici, d’equilibri i coordinació!

EL MUNDO EN JUEGO

El món és a les nostres mans, i som nosaltres les responsables de construir una ciutadania que sigui inclusiva, pacífica, justa i sostenible. Per a aconseguir-ho, proposem un viatge a través del qual portarem el nostre món per diferents blocs temàtics: En cadascun d'aquests blocs aquest món “nostre”, anirà adquirint certes característiques, en forma d'objectes que podrem anar col·locant com a símbol de la construcció del món que volem. Està adaptat per edats, de manera que tothom pot trobar el seu joc.... i construir el seu món.