15/12/2014

Com estem enfortint el codesenvolupament? (desembre 2014)

En els darrers mesos diverses entitats, entre elles la Coordinadora d’ONG Solidàries, hem estat impulsant una formació a Girona i Mataró adreçada a entitats que treballen el codesenvolupament.  Però hi ha d’altres iniciatives que ja estan en marxa com el mapa del codesenvolupament o una trobada d’entitats, a principis de l’any que ve.  De moment,  ja podeu consultar el document  «Formació en l’elaboració de projectes de cooperació per a codesenvolupament» que va servir de base teòrica per al curs, eminentment pràctic, que es va dur a terme els mesos d’octubre i novembre a Girona i Mataró.

En total, una seixantena de persones d’una quarantena d’ entitats van participar a la formació “Enfortim el codesenvolupament” impulsada conjuntament per la Coordinadora d’ONG Solidàries, el Fons Català de Cooperació i els Ajuntaments de Girona i Mataró.

Actualment, amb la informació recollida de les entitats participants al curs, s’està elaborant un mapa que localitzi totes les entitats que des de Catalunya estan treballant projectes de cooperació al desenvolupament  a  l’Àfrica Subsahariana, i en especial a el Senegal, Gàmbia Camerún i Mali, d’on són la majoria de participants a la formació.

El mapa del codesenvolupament es donarà a conèixer en la II Trobada de Codesenvolupament a l’Àfrica, que ve a ser com el punt final a aquestes formacions, però en un format obert a tothom, i que se celebrarà a l’Espai Marfà de Girona el proper 31 de gener.

En la primera part d’aquesta jornada, hi haurà una xerrada sobre els vincles positius entre migracions i codesenvolupament, a càrrec de Míriam Acebillo, experta en codesenvolupament. I a la segona part, es presentaran les experiències que s’estan duent a terme per enfortir el codesenvolupament com una formació de contraparts a Gàmbia i Senegal, un espai web del codesenvolupament català  que inclou el mapa del codes o les millores introduïdes a l’aplicatiu en formulació de projectes de la Coordinadora d’ONG Solidàries. A la part final de conclusions es parlarà de quins són els punts forts i les oportunitats del codesenvolupament i finalment, es farà entrega dels diplomes de participació a la formació.