17/10/2019

Comunicat davant el panorama post-sentència

Davant l’actual situació que s’està vivint a Catalunya arran de la publicació de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders polítics i socials, la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme vol fer públiques les següents reflexions. Les fem partint del Codi Ètic del qual ens vam dotar les entitats que formem la Coordinadora i que, en la seva primera part, aposta per la defensa del “diàleg, el pacte, i les estratègies de l'acció noviolenta, com a forma de resolució dels conflictes”. Foto: A.Martin

En primer lloc volem denunciar la violència estructural -manifestada a través de lleis repressives i discriminatòries i en decisions judicials- i cultural –criminalitzant la dissidència i equiparant-la al feixisme- de l’Estat espanyol, així com la violència exercida pels diferents cossos policials els darrers dies.

Lamentablement la violència al carrer ha aconseguit desviar el focus d’atenció d’una sentència desproporcionada en termes jurídics, amb ànims de revenja i escarment en termes polítics i que marca un abans i un després en qüestió de drets bàsics com els de manifestació i protesta.


La violència ens equipara a l’agressor, uns poders polítics i econòmics que basen la seva supervivència en l’ús de la força i en estructures violentes com el patriarcat i el capitalisme.


L’objectiu de la lluita noviolenta és aconseguir, a través d’accions de desobediència civil, de denúncia i de no cooperació, un marc de diàleg que permeti trobar una solució política al conflicte. No és, en cap cas, passivitat o rendició. És armar-se de veritat, justícia i respecte; unes eines que ens han de servir per defensar qualsevol causa. La lluita no violenta renuncia a tota violència perquè vol aconseguir objectius polítics amb mitjans ètics.


Considerem la lluita noviolenta l’únic camí possible per aconseguir l’objectiu polític que s’ha marcat la ciutadania de Catalunya. Instem, doncs, la gent a manifestar-se pacíficament i cívicament, a no caure en les provocacions dels cossos policials o possibles persones infiltrades, i a rebutjar l’ús de la violència.


Comarques gironines, 17 d’octubre de 2019