09/12/2013

Conèixer més a Mandela

Avui fa una setmana moria l'expresident de Sud-Àfrica, Nelson Mandela, líder en la lluita contra l'apartheid que va convertir-se en el primer president negre del país i que va ser un defensor afèrrim dels Drets Humans. Des del Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat us presentem tres recursos per acostar la figura de Madiba als més joves.

Mandela. CÓMIC.

«De veritat no sent cap rencor pels que el varen empresonar durant més de vint-i-set anys?», li van preguntar els periodistes en sortir de la presó. I Nelson Mandela, va contestar: «El meu únic objectiu és construir un país reconciliat; a tota la resta, no val la pena parar-hi atenció». Aquest és un dels capítols d'aquest "còmic" sobre Mandela que mitjançant les vinyetes i les il·lustracions,  repassa els principals episodis de la seva vida i ens permet entendre com va arribar a ser president. De nen al president, aquest relat il·lustra tota una vida de combat contra la injustícia.

Invictus. Pel·lícula en DVD.

Després dels 27 anys passats a presó per la seva lluita contra l'apartheid, Mandela es converteix en president de Sud-Àfrica. En lloc per optar per la venjança, opta pel perdó dels seus opressors i va buscar la unió del país en un lloc diferent: el camp de rugby. Dirigida per Clint Eastwood, la història, verídica i commovedora, parla d'un equip inspirat per véncer i unir la nació.

Adiós Bafana. Pel·lícula en DVD.

Una altra història real. Aquest cop, la del carceller racista que comprèn el significat veritable de la paraula llibertat, al costat de l'home a qui tenia presoner: Nelson Mandela. Aquest carceller té ordres de vigilar i espiar Mandela perquè entèn el seu idioma nadiu. Ningú espera que pugui sorgir l'amistat entre dos homes tan radicalment diferents. Però la influència de Mandela canviarà, per sempre, la visió del carceller.