03/03/2021

El DENIP més internacional tanca portes (març 2021)

La campanya del DENIP 2021, Reset Peace. Connectant-nos per la Pau, que impulsem conjuntament la Coordinadora d’ONG Solidàries i la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Girona arriba a la seva fi amb la presentació de les diferents visions sobre el conflicte, l’harmonia, el perdó i la pau, realitzat des dels centres educatius de Girona, Tetuan (a Marroc), Nahualá i Aguacatán (a Guatemala), Maelao (Tailàndia) i Warur i Sausapor (Papua Nova Guinea).

L’edició 2021 de la campanya escolar sobre cultura de pau ha estat la més llarga -va començar a finals de desembre i s’ha allargat fins a principis de març- i la més internacional. En total ha comptat amb la participació de més de 3.000 nens i nenes: 2.021 de les escoles del Sud i més de 1.200 dels centres educatius de Girona (Àgora, Bell.lloc Infantil, Maristes Girona, Dr. Masmitjà i Vila-roja). També hi han participat sis Centres Oberts de Girona i els talleristes de l’Institut Montilivi i Vallvera. La diversitat dels participants ha donat com a resultat un ric intercanvi de maneres d’entendre la pau, de la que s’intueix una major connexió amb la natura, per exemple, dels infants dels països d’alguns centres del Sud: mentre els nens i les nenes de Papua Guinea, per exemple, han escollit el so de les onades per referir-se a la pau, a les escoles gironines sovint han escollit cançons “comercials”. La diversitat també és present a taula on la mainada havia d’escollir aliments i plats per representar el conflicte, en les olors que identifiquen amb l’harmonia o els colors amb els quals pinten la pau. Podeu veure tots els resultats aquí: https://resetpeace.com/resultats/

En els diversos tallers que s’han fet gràcies a la implicació dels i les mestres d’arreu, la infància gironina, guatemalenca, marroquina, tailandesa i papú, ha pogut treballar de manera autònoma aspectes com l’empatia o la preocupació pels sentiments dels altres; les habilitats per a relacionar-se de manera no-violenta; la tolerància cap a les diferències; les emocions relacionades amb els conflictes; els drets humans o les diferències culturals respecte a conceptes aparentment tant universals com l’amor o l’harmonia. Malauradament, no han pogut participar, tal com s’havia previst, els infants sahrauís, pel conflicte bèl·lic latent, ni els de Buenventura, a Colòmbia, per la COVID.

La pandèmia ha obligat a fer molts dels tallers de manera telemàtica per primera vegada, tot un repte per aquesta campanya que amb el Reset Peace ha arribat a la seva onzena edició.