28/07/2022

Els infants sahrauís ja són aquí

Dos anys després de l'aturada per la pandèmia, una trentena d’infants sahrauís han arribat a la demarcació de Girona per passar les vacances d’estiu amb famílies gironines, en el marc del programa Vacances en pau.

Havien d'arrribar a finals de juny, però ho han fet a mitjans juliol, per problemes burocràtics. La trentena de nens i nenes sahrauís provinents dels camps de refugiats de Tindouf que passen l'estiu amb famílies gironines, van rebre ahir la benvinguda oficial per part de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi; la presidenta de l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) – Girona, Montserrat Fiol, i la coordinadora de Vacances en pau, Pilar Bayé. 

Vacances en pau és un projecte organitzat per l’Associació Catalana d’Amics del Poble Saharuí – ACAPS Girona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona i d’altres consistoris gironins. Concretament, a la demarcació seran 34 els nens i les nenes del Sàhara que viuran acollits per famílies del territori. Del total, 30 ho faran en diversos municipis del Gironès, el Pla de l’Estany, el Baix Empordà, la Garrotxa i la Selva i, 6, s’estaran a la ciutat de Girona. A tot el país la xifra d’infants acollits és de 271.

Els infants sahrauís que vénen a Catalunya a través d’aquest programa viuen en campaments de refugiats en unes condicions molt dures derivades del l’ocupació que des de l’any 1975 Marroc manté al Sàhara Occidental i, al llarg de l’estiu, fan d’ambaixadors de la causa sahrauí. La procedència dels infants és del campament de refugiats de Tinduf, concretament de Bucraa, localitat que està agermanada amb Palafrugell, com de la daira de Farsia, un municipi agermanat amb Girona des del 1997 i que enguany celebra el 25è aniversari de l’establiment d’aquests llaços entre les dues ciutats.

Durant l'estada de gairebé un mes que faran els infants sahrauís a terres gironines, tindran l’oportunitat de millorar, encara que sigui poc temps, les seves dures condicions de vida, passaran revisions mèdiques i faran visites als especialistes. També podran mantenir una dieta equilibrada i consumir aliments frescos, que no es poden aconseguir als campaments, on viuen d’ajuda humanitària. A més, suposa una experiència d’intercanvi i aprenentatge per a les famílies acollidores, ja que la convivència amb aquests infants els permet conèixer la realitat i els costums del poble sahrauí.