06/04/2016

Els papers de Panamà

Aquesta setmana s'ha donat a conèixer la fuga d'informació més important de la història de les finances mundials: 11,5 milions d'arxius analitzats durant més d'un any pels periodistes del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ en anglès).  Aquestes dades treuen a la llum l'entramat organitzat pel bufet d'advocats Mossack Fonseca, que durant més de 40 anys ha teixit un sistema d'empreses offshore situades a la ciutat de Panamà i amb oficines en més de 35 països de tot el món. És una informació de Fiare Banca Ètica.

En els documents, els anomenats Papers de Panamà, hi ha referències a més de 214.000 empreses offshore relacionades amb persones de més de 200 països. Entre els noms involucrats trobem a molts líders polítics, empresaris, esportistes i personalitats del món de l'espectacle. En els papers també es troben el nom de grans bancs espanyols.

Un nou escàndol fiscal que demostra que els paradisos fiscals permeten a les grans multinacionals i a les persones riques amagar enormes quantitats de diner

Fiare Banca Ètica està compromesa en contra dels paradisos fiscals i col·labora amb la campanya "Iguals" d'Oxfam Intermón en la qual es fa una crida als partits polítics perquè posin per davant una llei contra l'evasió fiscal com una de les prioritats del nou Govern .

Susana Ruiz, responsable de Justícia Fiscal d'Oxfam Intermón, ha assenyalat en un comunicat "Aquest nou Panama Leak demostra que els paradisos fiscals segueixen sent una realitat a la qual ni governs ni institucions internacionals han volgut mirar de front. Si els paradisos fiscals segueixen existint i portant-milions i milions, és per la falta de voluntat política, nacional i internacional. Aquesta nova filtració ens permet fer-nos una idea de com funcionen aquestes tèrboles pràctiques, però el veritable escàndol és que molts dels casos que l'ICIJ ha tret a la llum no són il·legals, sinó que s'aprofiten de legislacions febles i insuficients. El sistema fiscal internacional segueix sent un veritable colador ".

SIGNA >> perquè els governs prenguin mesures i acabin amb l’era dels paradisos fiscals (Campanya “Iguals” d’Intermon-Oxfam).