27/05/2019

Els Premis Valvi reconeixen la tasca de Valentes i Acompanyades

El proper 6 de juny, l'associació Valentes i Acompanyades (ViA) rebrà el Premi Salvador Sunyer i Aimeric que atorga la Fundació Valvi. Es tracta d'un guardó que reconeix la persona o entitat que hagi destacat per una trajectòria reconeguda en el camp de la Solidaritat i Cooperació, en el marc de les comarques gironines. FOTO: Xerrada de ViA

El guardó que s'atorga a l'associació ViA reconeix el treball que fa l'entitat en prevenció dels matrimonis forçats, així com el suport que es dona a noies adolescents i joves que pateixen l'amenaça d'aquesta unió forçada. 

En la trajectòria de l'entitat, que va néixer l'any 2014, Valentes i Acompanyades ha atès una cinquantena d'adolescents i joves en risc de ser víctimes del matrimoni forçat. La principal estratègia preventiva és l'apoderament educatiu de les usuàries per resistir la pressió familiar i el suport integral i continuat sobretot quan fan el pas de marxar de casa. 

Precisament, la setmana passada va ser notícia l'arribada a Girona d'una nena senegalesa de 6 anys, que ha pogut salvar-se d'una mutilació genital femenina. La seva mare, alertada per la besàvia, es va posar en contacte amb l'entitat ViA, que l'atén per un cas de violència de gènere. La unitat de Violència sobre la Dona a Catalunya i la Subdelegació del Govern, amb col·laboració amb l'associació ViA, han treballat per portar-la a Girona amb la seva mare i aturar l'ablació.

L'acte d'entrega dels premis és el proper dijous 6 de juny a 2/4 de 8 del vespre a la Sala Miquel Martí i Pol de la Fundació Valvi. La glosa del guardó Salvador Sunyer i Aimeric per a ViA la farà Josefina Saurina, coordinadora de la Representació Territorial de l'Institut Català de les Dones a Girona.