07/04/2020

Es faran les brigades d'estiu?

Hem preguntat algunes entitats què passarà aquest estiu amb les estades solidàries que organitzen. Algunes les ajornen, d'altres les anul·len, però també n'hi ha que confien que es puguin arribar a fer. Teniu les repostes a continuació. FOTO: Setem

Camps de treball internacional de l'SCI

Com a moviment internacional (SCI) que basa una de les seves eines de transformació social en el voluntariat internacional, l'entitat veu afectada una part substancial de la seva tasca. "La dimensió global d’aquesta pandèmia i la seva afectació i contagi massius ens obliga a corresponsabilitzar-nos i a posar totes les eines per fer-hi front, donant-nos suport i cuidant-nos. És per això que des de la xarxa de voluntariat internacional de l’SCI hem decidit aturar temporalment l’emplaçament als camps de treball de l’estiu per tal de mantenir la coherència amb el moment excepcional que vivim.", asseguren en un comunicat. El sistema d’emplaçament romandrà aturat fins a finals d’abril i es preveu obrir inscripcions a principis de maig.

Malgrat tot, l'equip de l'SCI Catalunya segueix treballant i estan disponibles per donar suport i resoldre dubtes, així com ajudar a planificar les opcions de voluntariat per aquest estiu (si finalment són possibles). Podeu consultar la Base de dades dels camps, que segueix estan activa, i que permet consultar els projectes. En cas de qualsevol dubte, podeu contactar-hi a través del telèfon (934417079) i correu electrònic.

SETEM

L'equip de Setem està teletreballant i de moment ha ajornat les xerrades presencials del projecte de Camps de Solidaritat. "Però tenim l'esperança que puguem tirar endavant els camps de cara a l'agost.", ens diuen des de l'entitat. Com que endarrerirant la formació que finalment s'oferirà de manera online, probablement només s'acabi fent els camps previstos pel mes d'agost i no el del juliol (Chiapas- Mèxic), i sempre i quan la situació ho permeti. 

De moment, i en substitució de les xerrades, Setem ha preparat aquest vídeo que us compartim: 

 

NouSol ONG

 Aquesta entitat manté oberta la convocatòria dels camps de treball previstos per al 2020: "Tenim l'esperança que a l'estiu tot hagi tornat a la normalitat", diuen des de Nou Sol.

Azahara ONG

"Pel que fa als viatges, des de l'associació hem decidit anul.lar totes les estades solidàries de l'estiu i passar-les a la primera setmana de l'octubre 2020." diuen des d'Azahara i afegeixen "la situació ara mateix al Marroc és molt inestable, i tot i que encara hi ha pocs casos de COVID-19 positius confirmats, creiem que a mesura que avancin els dies el cop del virus serà molt dur també a aquest país, on les estructures sanitàries i de protecció del benestar de les persones és molt dèbil i sense cap tipus de protecció social."

Des d'Azahara ONG es posaran en contacte amb totes les persones que van passar per la Fira d'entitats que es va organitzar a l'Estació Espai Jove, per explicar-los la situació i animar-los a participar en el camp de treball de cara al mes d''octubre, amb la vista posada a accions de cooperació, probablement, orientades a minimitzar l'impacte d'aquesta pandèmia entre els col·lectius més vulnerables del Marroc.

SOARPAL

Solidaritat Arbúcies-Palacagüina està a l'espera de com evoluciona aquesta crisi sanitàroa a Nicaragua. De moment no han pres cap decidió, ja que les brigades que organitzen es fan el mes d'agost, i encara poden acabar de decidir-ho a finals del mes de maig.

Children of Africa

"Nosaltres de moment, ho tenim tot en standby" asseguren des de l'entitat. El grup de voluntariat que ha de marxar a l'agost ja s'havia creat i fins i tot s'havia enviat el mail de notificació a les persones seleccionades. En el mail, però s'avisava també que, degut a la situació actual, tot quedaria parat fins al restabliment de la normalitat. D'entrada doncs, "ningú té previsió d'agafar vols, ni fer cap moviment, a menys que no rebin confirmació de part nostra", respon l'entitat. Per a la gent de Children of Africa "s'hauria d'aturar tot, ja que Europa és una de les zones més infectades i Àfrica, per ara, una de les que menys". Des de l'entitat temen que quan la infecció es vagi estenent cap a l'Àfrica, l'impacte pugui ser molt més catastròfic. I creuen que "ningú d'aquí s'hauria de plantejar anar cap allà. El millor que poden fer és quedar-se a casa."

Enginyeria Sense Fronteres Girona

Tenen alguna persona de Girona interessada a participar als Programes de Coneixement de la Realitat (PCR) que organitzen. Pel que fa a les places de voluntrait, el termini per a rebre candidatures ja està tancat i abans que comencés la crisi estaven a punt de començar el procés de selecció, coneixement iintroducció als grups de voluntyariat.

"De moment com que no sabem com evolucionaran les coses farem la introducció de les persones interessades als grups de treball (funcionem per països on hi ha projectes i per campanyes d’incidència) via telemàtica." diuen des de l'entitat. ESF Girona seguirà fent  les formacions sobre la realitat dels diferents països i els projectes amb els que treballen, de manera telemàtica, com ja acostumen a fer amb la persona expatriada de la contrapart. "Si s’allarga molt la situació actual d’estat d’alarma, ens plantegem de fer alguna formació de cooperació internacional en format webinar de diverses setmanes.", diuen. L'entitat creu que si a l'estiu es pogués viatjar amb seguretat i sense riscos per a la població del lloc de destí ni per als voluntaris, es mantindiren les places dels PCR. De moment, però, segueixen atents a l'actualitat que varia dia a dia.

Actualitat relacionada