• Inici>
  • Actualitat>
  • Notícies>
  • Facilitem vies segures per a l'acollida de les persones refugiades afganeses (agost 2021)

31/08/2021

Facilitem vies segures per a l'acollida de les persones refugiades afganeses (agost 2021)

Davant la greu situació que es viu a l'Afganistan després del retorn del règim talibà, des de la Coordinadora d'ONG Solidàries hem emès el següent comunicat.

COMUNICAT

Davant la greu situació que es viu a l'Afganistan, amb un clar augment de la violència i una preocupant persecució i violació dels Drets Humans, des de la Coordinadora d'ONG Solidàries manifestem que és del tot imprescindible establir mecanismes que assegurin l’accés a la protecció internacional de totes les persones que vulguin marxar per tal de preservar la seva integritat física.

Malauradament, actualment per demanar asil a Europa cal desplaçar-se fins al país de destí. Lluny de facilitar aquest procediment amb garanties, els Estats posen cada cop més obstacles blindant les fronteres o bé externalitzant-les, i això, tot i la realitat que viuen les persones afagneses i davant de la impossibilitat d’acció de la Unió Europea al mateix país.

S’han de garantir vies legals i segures per a totes aquelles persones que durant el seu trajecte, busquen refugi i protecció internacional. L’aplicació efectiva de vies legals i segures evitaria la vulneració de drets durant el trajecte i protegiria les persones de les situacions de maltractament, explotació, tortura i mort que pateixen durant el camí, i que impacten doblement en les vides i els cossos de les dones i les nenes.

Les vies legals i segures són, en definitiva, una obligació dels estats membres de la UE per preservar els drets fonamentals, la vida i la seguretat i per evitar la vulneració de drets i la mort de les persones que es desplacen. Per tot plegat, exigim:

A NIVELL MUNICIPAL:

>>Que els nostres ajuntaments revisin els protocols i els recursos municipals adjudicats en relació a l'acollida i la cooperació internacional.
>> La mobilització del municipalisme de forma real i efectiva a favor de l’acollida, del dret d’asil i la defensa de les vies legals i segures.
>>Coherència de polítiques dels consistoris en l’acollida (serveis socials, educació, habitatge, salut). Volem una acollida de manera integrada i integral.

AL GOVERN ESPANYOL I ALS PARTITS POLÍTICS:

>> Vies legals i segures que garanteixin el dret a migrar.
>>Acollida digna per a les persones que arriben. S’ha de garantir l'articulació de sistemes d'acollida que assegurin que tote les persones sol·licitants tinguin un nivell de vida digne i unes condicions de vida equiparables a tot arreu. Igualment hauran de posar-se els mitjans oportuns per a atendre persones en situació d'especial vulnerabilitat o amb necessitats especials.
>>Revisió dels protocols d’actuació davant les demandes de refugi i asil.
>>L’agilització dels tràmits de les sol·licituds d’asil.
>>Garantir el dret a la lliure circulació de totes les persones.
>>Coherència en les polítiques estatals: no retorn en calent de migrants a Ceuta, no més venda d’armament a Aràbia Saudí entre altres països de la regió, etc.

A LA UNIÓ EUROPEA:

>>Posar fi a l’externalització de fronteres i a l’acord de control migratori del govern espanyol.
>>Eliminar el nou Pacte Europeu de Migració i Asil.
>>Cal posar fi a les polítiques d’externalització de fronteres i a la signatura d'acords amb tercers països que no respecten els drets humans.
>>Els països de la Unió Europea han de ser coherents en cas de reconèixer el nou govern de Kabul: cal prioritzar el compliment i respecte dels drets humans i amb especial èmfasi, els de de les dones i nenes i d’aquelles altres persones més vulnerables.

Comarques gironines, 31 d'agost de 2021