• Inici>
  • Actualitat>
  • Notícies>
  • Harold Bacon, alcalde de Bluefields: «Volem reemprendre l'agermanament amb Girona amb més força»

11/07/2012

Harold Bacon, alcalde de Bluefields: «Volem reemprendre l'agermanament amb Girona amb més força»

L'agermanament Girona-Bluefields compleix aquest 2012, 25 anys. De visita privada a Catalunya, Harold Bacon Brokamp, metge i alcalde d'aquesta ciutat de Nicaragua situada a la Costa Carib, va passar per Girona convidat per l'Associació d'Educació Popular Carlos Fonseca Amador (AEPCFA). Una de les parades "turístiques" va ser la Coordinadora d'ONG Solidàries.

Aquest any, l'agermanament Bluefields-Girona fa 25 anys. Quina valoració en fa?

L'agermanament ha passat per diverses fases. I ha tingut molta importància en l'àmbit educatiu; un camp que, amb el professor Orlando Pineda, mirem de reactivar. L'agermanament també va ser profitós en l'àmbit de la cooperació, especialment durant el mandat de Moisés Arana. Però després es va refredar. Les causes poden ser múltiples. El primer impuls el va donar el govern socialista en el temps de la revolució sandinista, i posteriorment, amb la dreta, amb la Violeta Chamorro, Arnoldo Alemán, el ingeniero Bolaños...es va donar un impàs en el que va disminuir l'ajuda. Ara ho volem reprendre amb més força. I especialment, amb Orlando Pineda, i el treball que es fa a les comunitats indígenes rama. A l'inici del meu mandat, al 2009, ja vam començar amb el programa Yo, sí puedo. Amb aquest programa, l'alcaldia sí que ha fet un esforç, i ha donat suport, per tractar de recuperar la llengua indígena rama. A més, el Yo, sí puedo ha ajudat a disminuir l'analfabetisme.

Les entitats gironines presents a Bluefields estan preparant un programa d'actes commemoratius per l'aniversari de l'agermanament. Bluefields, també?

Sí, tenim una proposta similar. Des de fa dos mesos, ho estem preparant amb el delegat de la presidència, Johnny Hodgson. I de fet, la primera i segona setmana d'agost, tindrem una visita de la brigada d'AEPFCA.

Quines són les prioritats en l'agenda de l'alcalde de Bluefields?

L'aigua i el sanejament és el problema més gran que tenim. Amb l'alcalde Moisés Arana, la cooperació espanyola va fer una aportació importantíssima: una potabilitzadora de tecnologia avançada, dessalinitzadora, per agafar l'aigua de la badia de Bluefields, dessalintzar-la i donar-la la ciutat. Però actualment, no ens dóna el flux d'aigua mínim que necessitem. Tenim un 10% de la població que rep aigua de boca i hauríem d'estar en el 15-25%. Els equips s'han desgastat i no estan en condicions. Mitjançant la cooperació espanyola, tenim un projecte per portar aigua d'una altra zona amb una planta potabilitzadora més gran.

Després d'aquests vint-i-cin anys agermanats, què creu que pot aprendre la gent de Girona de la de Bluefields?

L'aprenentatge sempre és a dues bandes. El nostre agermanament va néixer de compartir i d'intercanviar missatges. Nosaltres mirem que se sentin bé a casa i que totes les ajudes que ens envien, vagin a les necessitats per les quals han estat pensades.

La seva, és una ciutat ben complexa...

Bluefields és la ciutat més cosmopolita de Nicaragua. Hi conviuen sis ètnies i sis llengües en una única ciutat: els mískitos, els garífones, els rama, els mestissos, els mayagna i els criolls.  El meu pare és crioll i jo sóc bilingüe crioll-castellà.

Altres enllaços:

ÀLBUM VISITA HAROLD BACON A COORDINADORA >>

El dimoni.com >>

El Punt avui >>

Diari de Girona >>