22/09/2020

L’ICIP reconeix el Col·lectiu de Famílies de Persones Desaparegudes (setembre 2020)

"La seva incansable lluita per la veritat, la justícia i la reparació" del Col·lectiu de Famílies de Persones Desaparegudes a Algèria (CFDA) ha estat reconeguda per l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que coincidint amb el Dia Internacional per la Pau li ha entregat el Premi ICIP Constructors de Pau 2019.

Amb aquest guardó es reconeix així el col·lectiu “per la seva determinació i coratge en la denúncia de les desaparicions forçades a Algèria, la lluita contra la impunitat i la contribució per assolir una transició pacífica al país”.  L'organització va ser creada el 1998 per un grup de mares de persones desaparegudes amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública nacional i internacional sobre els casos que van tenir lloc durant la guerra civil dels anys 90 al país nord-africà.

Un cop creat el col·lectiu CDFA va organitzar una manifestació davant de l’Observatori Nacional dels Drets Humans a Alger, que des de llavors s’ha convertit en un esdeveniment setmanal. Des de la seva fundació, el CFDA ha estructurat el moviment de mares de desapareguts i ha promogut la creació de diversos comitès per tot França, entre els quals destaca SOS Disaparu(e)s. Actualment, el col·lectiu és l’única organització que ofereix assistència i suport als familiars de persones desaparegudes a Algèria, malgrat la manca de reconeixement institucional al país. L’entitat treballa per assolir una transició pacífica i democràtica a Algèria a partir de l’establiment d’un procés per a la veritat, la justícia i la reparació i del ple respecte pels drets i les llibertats fonamentals.

Entre la seva activitats destaca l’elaboració de més de 5.400 dossiers amb informació relativa a persones desaparegudes i ha informat d’aquests casos al Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Desaparicions Forçades. El CDFA és membre de la Xarxa Euromediterrània dels Drets humans i de la Federació Euromediterrània contra les Desaparicions Forçades i té estatuts d’observador a la Comissió Africana dels Drets humans i dels Pobles.

És la primera vegada que el Premi ICIP Constructors de Pau viatja a la riba sud del Mediterrani. En el transcurs de la cerimònia d'entrega del guardó, que ha comptat amb el president del Parlament, Roger Torrent, s’ha projectat un vídeo sobre l’organització premiada i el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, n’ha llegit una glossa, tot recordant els principis per la veritat, ja justícia, la reparació i les garanties de no repetició del col·lectiu. Bondia ha reivindicat la memòria com a pas indispensable per esclarir la veritat: “Ens cal una memòria que no sigui propiciatòria de l’oblit, que garanteixi un lloc genuí en la història als milers de víctimes del Terrorisme d’estat i a les seves famílies. Alhora ha destacat que el Premi ICIP “ens ha de servir per retre un sentit homenatge a les víctimes invisibles de l’Estat algerià, ens ha de servir per visibilitzar-les davant de les societats nacionals i la societat civil internacional”.

Per la seva banda, en el seu discurs la fundadora del col·lectiu premiat, Nassera Dutour, ha reivindicat la lluita de milers de famílies algerianes víctimes de desaparicions forçades contra la impunitat i a favor de la llibertat d’expressió i, en definitiva, de l’estat de dret perquè “sense democràcia no hi haurà veritat”. Dutour ha exposat el cas del seu fill Amine, desaparegut el 1997 quan tenia 21 anys i del qual mai s’han esclarit els fets: “Vivim entre l’esperança i la desesperança”.