23/11/2022

La botiga de comerç just d’Oxfam Intermón fa 20 anys

El 15 de novembre de 2002 una petita botiga de comerç just d’Oxfam Intermón, obria les portes a Girona.

Ha plogut molt des d’aleshores, però quan hi entres, t’hi pots trobar encara l’Helena Trèmols que, com fa 20 anys enrere, segueix aportant el seu temps a un projecte de voluntariat que aposta pel producte ecològic, sostenible, de qualitat, produït i comercialitzat sota els principis del Comerç Just i que, gràcies a un salari digne, millora la vida de molts petits productors d'Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica.

Quin seria el perfil de la clientela d’aquesta botiga de comerç just?

Helena Trèmols: Hi ha molts clients que només venen a comprar per Nadal, però que no fallen. I després tenim la clientela de la xocolata i el cafè, que venen durant tot l’any. El que sí que t’he de dir és que és un comprador o compradora conscienciat i de trenta cinc- quaranta anys, cap amunt.

I com t’expliques, això de l’edat?

HT: Podria ser pel poder adquisitiu, però depèn...tant la xocolata com el cafè la trobes a diversos supermercats i al mateix preu. Deu ser que estan més conscienciats amb els valors que implica aquest producte.

Podem parlar d’algun producte estrella?

HT: La xocolata i el cafè, són el producte estrella perquè es venen durant tot l’any. Sobretot el cafè de quilo en gra...Però també els tes, els mitjons...

Tu, Helena, coordines l’equip que s’ocupa de la botiga, un equip format exclusivament per voluntariat. Quantes persones voluntàries s’ocupen de la botiga gironina d’Oxfam Intermón?

HT: Ara mateix hi ha 16 persones. És una mica justet, així que algunes persones venen dos cops per setmana, en comptes de fer un sol torn.

I què se li demana a algú que estigui interessat/da en fer voluntariat a la botiga?

HT: La majoria de gent ens arriba pel boca-orella d’altres voluntàries. No demanem res que no es pugui aprendre. Cap de les que som aquí, treballant a la botiga, havíem estat botigueres. Vull dir que tot es pot aprendre: ordenar, reemplenar les lleixes de producte, controlar les comandes, atendre la gent... La majoria de persones de l’equip, abans no havien fet militància a l’entitat. Només jo mateixa, la Montse i la Vivian, ja col·laboràvem amb Oxfam, abans que hi hagués la botiga. Però en general, la majoria som gent jubilada o prejubilada.

Vendre producte de comerç just segueix sent un bon reclam?

HT: Sí, i tant. Quan la gent sap de què va i coneix què significa comprar un producte de comerç just, no dubta. De fet, l’any passat vam vendre un 4% més que l’any anterior. Molts turistes coneixen el Fair Trade de les botigues que Oxfam té a Bèlgica, Alemanya... i saben que Oxfam aposta pel comerç just i els agrada molt la botiga de Girona. Aquest estiu, tot l’equip de la botiga va viatjar a Oxford al mes d’agost i vam poder conèixer botigues Oxfam d'allà. I són diferents, hi tenen roba de segona mà, cafè, xocolata, sucre i ja està. Als turistes els agrada molt el format de la botiga de Girona perquè hi troben productes que allà no s’hi venen. Tenim un ventall molt més ampli de productes.

Doncs enhorabona per l'aniversari, i per molts anys més!