19/09/2022

La societat civil del País Basc, Premi ICIP 2022

El teixit associatiu en favor de la pau al País Basc rep aquest dimecres, 21 de setembre, el Premi ICIP Construcció de Pau 2022, que arriba a la seva dotzena edició. 

El guardó reconeix un conjunt plural d’iniciatives de la societat civil del País Basc “per la seva contribució a l’avenç de la pau, la fi de la violència política i la creació de nous marcs de convivència i reconciliació”. Entre aquests iniciatives, s’engloben nombroses entitats, col·lectius i ONG. Algunes ja dissoltes, com la Coordinadora Gesto por la Paz i Elkarri/Lokarri, o d’altres vigents, com Gernika Gogoratuz, el Foro Social Permanente, Baketik, Bakeola o el Foro de Asociaciones de Educación en Derechos Humanos y por la Paz. I també s’engloben experiències com els Encuentros Ciudadanos-Memoria Lab o els Encuentros restaurativos entre presos i víctimes d’ETA.

Participants a la cerimònia

La cerimònia de lliurament dels guardons es farà aquest dimecres 21 de setembre, Dia Internacional de la Pau, a les 17.30h al Parlament de Catalunya. Estarà presidida per la vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament de Catalunya, Alba Vergés, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens. Enguany la glossa dels col·lectius premiats anirà a càrrec de l’exdirector de FundiPau, Jordi Armadans, entitat que va presentar la candidatura guardonada.

El guardó el recolliran la directora de Gernika Gogoratuz, Maria Oianguren, i el participant del Foro Social Permanente, Eneko Calle, en representació als diversos col·lectius premiats. Igualment, la cerimònia comptarà amb l’assistència d’actors clau en la transformació del conflicte basc, com Paul Ríos, organitzador de la Conferència Internacional de Pau d’Aiete que Lokarri va promoure el 2011 i en la qual van assistir personalitats internacionals; Agus Hernan, coordinador del Foro Social Permanente; Aitziber Blanco, facilitadora de processos de mediació entre la societat basca; Maider Maraña, membre de Baketik; o Iñigo Retolaza, facilitador d’espais de construcció social de la memòria al País Basc.

Consulteu aquí algunes de les iniciatives que destaca la candidatura premiada>>