21/09/2016

Les Brigades Internacionals de Pau, Premi ICIP Constructors de Pau 2016

Les Brigades Internacionals de Pau, són una ONG que ofereix protecció i acompanyament a defensors dels drets humans que treballen en zones de conflicte. Avui dimecres 21 de setembre, Dia de la Pau, s'ha donat a conèixer que l'ICIP els ha concedit el guardó 2016 dels Constructors de Pau.

L'ICIP destaca les Brigades Internacionals de la Pau, per «la seva trajectòria, sostinguda en el temps, de protecció dels defensors dels drets humans que treballen en àrees de repressió i conflicte.» Aquesta ONG va néixer l'any 1981 de la mà d'un  grup d'activistes inspirats en les tàctiques noviolentes de Gandhi, amb el convenciment que l’acompanyament internacional podia dissuadir atacs contra la població civil en zones de conflicte.

Al llarg dels ja 35 anys d'existència, l’organització ha desenvolupat activitats de suport als defensors dels drets humans, entre les quals, protecció i acompanyament, formació en matèria de seguretat, tallers d’incidència política o de reconstrucció del teixit social. El PBI (sigles en anglès) treballa sobre el terreny en zones de conflicte i els seu voluntaris proporcionen acompanyament a persones i organitzacions que pateixen amenaces, intimidació, assetjament, persecució, empresonament i tortura a causa de les seves creences i accions. Ofereixen protecció a activistes i  advocats defensors dels drets humans, sindicats, grups ambientalistes, comunitats indígenes, organitzacions de dones que lluiten contra la violència de gènere o familiars de desplaçats i desapareguts. Actualment, té equips permanents a Guatemala, Colòmbia, Mèxic, Hondures, Nepal, Indonèsia i Kènia, i ha ofert acompanyament a Sri Lanka, els Balcans, El Salvador, Haití o Timor Oriental.

El Premi ICIP Constructors de Pau ha guardonat, en les anteriors edicions, a Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol; cinc Mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia; a Belgrad Jovan Divjak, pel seu coratge en la defensa de Sarajevo durant la Guerra dels Balcans i el seu treball en favor de les víctimes del conflict; a Women's International League for Peace and Freedom (Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat, WILPF), per la seva trajectòria centenària en el treball de dones per la pau i el desarmament. I l'any passat el premi va ser per al pare caputxí Joan Botam, impulsor de nombroses iniciatives vinculades a la pau i a l’ecumenisme i un clar defensor de la religió com a font de pau i diàleg.