14/04/2021

Menys brigades, per la COVID-19

La setmana passada es va celebrar la Fira d'Entitats el Rodamón (Foto) que organitza L'Estació Espai Jove de Girona, amb la col·laboració de la Coordinadora d'ONG Solidàries, en un format virtual . Això sí, l'oferta d'estades solidàries ha quedat molt reduïda, a causa de la pandèmia.

Dimecres passat, 7 d’abril, diverses entitats de la Coordinadora d’ONG Solidàries van presentar les seves propostes d’estades solidàries de manera telemàtica. Enguany els efectes de la Covid s’han notat tant en l’oferta com en la demanda. Per una banda algunes entitats que ja tenien brigades consolidades de feia anys, com Soarpal o Children of Africa, han decidit que aquest 2021 no n’organitzaran. Per l’altra, l’assistència va ser menor que la d’altres anys, tot i que 35 persones és un nombre a destacar.

Les propostes de les entitats estan, tanmateix, pendents de com evolucioni la situació -just la mateixa setmana el Marroc, on tenen projectes Azahara, ECCIT i NouSol, havia tancat fronteres- i amb la possibilitat de fer camps a Catalunya, com és el cas de l’SCI, o altres menes d’intercanvis. De moment, les propostes són aquestes doncs:

SCI Catalunya. Podeu entrar al seu cercador de camps treball i buscar opcions tant internacionals com a Catalunya. A causa de la pandèmia, els camps es confirmen quatre setmanes abans de l'inici de cadascun, i en funció de les mesures sanitàries vigents. 

Nou Sol. Manté la possibilitat de participar en 3 projectes, si les mesures covid ho permeten: Projecte Bobo-Diolulasso (Burkina Fasso) d'un centre de dia per a nens i joves en situació de carrer; Baan Saan Rak (Tailàndia), de casa d'acollida; i projecte Sausapor (Papúa, Indonèsia) que és un camp de treball educatiu i que requereix un perfil de professor/a, monitors/es d'oci o de l'àmbit educatiu en general. L'entitat també un projecte d'activitats socioeducatives a Guelmim, al Marroc, pero ara mateix les fronteres amb el país estan tancades i no s'hi pot enviar voluntariat internacional.

Azahara ONG. Projecte Camins Blaus, previst pel novembre d'enguany. Es tracta d'un viatge intercultural, amb participants 50% joves gironins/es d'origen marroquí i 50% de joves que mai hagin tingut cap contacte amb el país. La ruta passarà per Tànger, Chefchaouen, Tetouan, Assilah. Durant l'estada les participants podran conèixer diferents projectes culturals i socials liderats per joves del Marroc per compartir espais de treball, reflexió i diàleg. Una experiència vibrant que permet endinsar-se en la cultura i conèixer realitats en primera persona.

ECCIT. Intercanvi Socioeducatiu previst entre els mesos de maig a desembre d'aquest 2021, que inclou diverses sessions i trobades i també, una acció formativa a terreny. Tot plegat, de moment és virtual i en cas de l'obertura de les fronteres, serà limitat a les persones que estiguin vacunades, ja que s'acaba de fer un decret al Marroc que només permet l'entrada al país de persones vacunades.