02/02/2016

«No hi ha Pau quan has de deixar casa teva: construïm la Pau»

Aquest és el lema del Dia Escolar de la NoViolència i la Pau (DENIP) que a Salt se celebrarà aquest divendres 5 de febrer. El treball del DENIP a Salt s'ha centrat en la problemàtica de les persones refugiades. És el primer cop que les escoles de Salt s'organitzen conjuntament per commemorar el DENIP, prenent com a model la campanya "Construïm la Pau". Un total de 300 nens i nenes de segon de primària participaran a la festa.

A partir del treball fet a l'assignatura de Socials sobre la sobre la guerra de Síria i les persones refugiades, l’aula de diversitat de 2n cicle de l'Institut Salvador Sunyer va proposar d'iniciar alguna acció per col·laborar amb les víctimes sirianes. Els nois i noies del Sunyer es van posar en contacte amb l’Associació Solidària amb el Poble Siri, que va presentar als joves diferents projectes en marxa per donar suport a la població siriana. Des d'aquest centre saltenc es va decidir col·laborar en el projecte "Basket of Hope", de Bonyana Organisations de Turquia. Mitjançant una aportació econòmica, s'adquiriran motxilles amb material escolar per a tot un curs. La proposta es va obrir a d'altres ecoles i instituts de Salt, i finalment va sorgir la idea de fer un acte comú per a tota la comunitat educativa de Salt. 

Les escoles participants es trobaran el dia 5 de febrer a El Canal de Salt per a festejar conjuntament el DENIP i plantar la seva ciutat de pau. En la festa, hi participaran mainada de les escoles Arrels, Dominiques_Fedac, La Farga, El gegant del Rec,El Pla de Salt, Pompeu Fabra i el Veïnat., que aixecaran una ciutat que disposarà d'hospital, habitatge, d'un parc i d'una escola.

La campanya a Salt està dinamitzada pel grup de servei comunitari, el grup d’Educació Visual i per alumnat d’Animació Sociocultural de l’Institut Vallvera, conjuntament amb el grup d’alumnes de música i el grup de diversitat de l’Institut Salvador Sunyer.  En l'organització també hi participa activament l’entitat saltenca d’origen sirià Associació Solidària amb el Poble Siri, que explicarà la situació de les persones que pateixen la guerra a Síria, a través de tallers i conferències als instituts i a través d'actes de sensibilització a les escoles. L’alumnat d’hosteleria de l’Escola Pia, cuinarà coques que s’oferiran als nens i nenes el dia de la festa del DENIP. Després de la construcció de la ciutat de la Pau es llegiran alguns dels missatges escrits en els tetrabrics.

La campanya a Salt ha comptat amb l'assessorament de la Coordinadora d'ONG Solidàries, i s'inspira en el model de campanya que es fa a Girona i Figueres, utilitzant, també, els materials reflexius que són a disposició de tothom al blog de la campanya.