03/05/2022

Pedalada Olot-Girona per reivindicar un transport públic assequible i sostenible

Aquest dissabte, 7 de maig, la pedalada Olot-Banyoles-Girona reivindicarà polítiques públiques per un transport públic digne i sostenible, a les comarques gironines. És la primera acció d'una campanya més àmplia sobre mobilitat sostenible i l'última, de fet, del cicle "Les causes de l'Arcadi Oliveres."

A les 7 del matí sortirà un autobús des del Pavelló de Fontajau de Girona, que pararà a Banyoles per recollir ciclistes i arribarà sobre les 8 a la Plaça del Mercat d'Olot des d'on sortirà la manifestació ciclista fins a Girona, on es rematarà la jornada amb un dinar popular a càrrec de l'Ateneu Salvadora Catà, que celebra el seu 7è aniversari. El cost de l'autobús està subvencionat per entitats i es demana una donació solidària de 5 euros, que inclou el transport de la bicicleta. 

La pedalada obre una campanya i tanca el cicle sobre "Les causes de l'Arcadi Oliveres" que s'ha anat fent durant tot el mes d'abril a Girona i Olot en diverses activitats centrades en l'economia social, la pau, l'esperança i ara, amb la bicicletada, l'ecologia. 

Sobre la campanya de transport públic que arrenca amb aquesta activitat, vol donar visibilitat al mal estat del transport públic a les comarques gironines i exigir més inversions, en comptes de subvencionar el transport privat de combustió. Des de les entitats adherides a la campanya asseguren que davant l’emergència climàtica, la crisi energètica i l’escalada del preu dels combustibles, l’única opció per garantir el dret a la mobilitat és "apostar per la mobilitat sostenible i el transport públic." 

La trentena d'entitats que impulsen la campanya denuncien “l’infrafinançament i el desmantellament que ha patit, i pateix, el transport públic des de fa dècades a comarques gironines,  i l’insuficient servei actual que no és una alternativa real i efectiva al vehicle privat”. Segons les entitats, tot plegat converteix la demarcació gironina en la que més automòbils té per cada 1.000 habitants i aboca moltes persones dependre del cotxe i a assumir-ne el cost cada vegada més elevat "tant de temps com de diners per agafar un tren mal interconnectat, amb constants retards, amb mals horaris i freqüències, i molt car”. 

La campanya inclou un conjunt de 10 demandes que administracions i governs haurien d’incloure en les polítiques públiques els següents anys, de forma prioritària i urgent. Entre elles destaca la necessitat de reduir els desplaçaments i promoure’ls a peu o en bicicleta; abandonar projectes especulatius com els Jocs Olímpics d’Hivern, la construcció de noves variants o ampliacions de ports i aeroports, i invertir-ho en transport públic; millorar les freqüències de pas i horaris; recuperar els serveis externalitzats i privatitzats; subvencionar gran part del preu per tal de fer-lo més accessible i assequible; promocionar el transport públic transfronterer; o utilitzar la fiscalitat verda per finançar el transport públic.

Les entitats que presenten aquesta campanya són: Rebel·lió o Extinció Girona (XRGirona), Girona Pel Clima, Mou-te En Bici, Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), IAEDEN - Salvem l’Empordà, Plataforma d’Emergència Climàtica Pla de l’Estany, Salvem Les Valls, Tren-Tram Costa Brava, Tren-Tram Olot-Banyoles-Girona, Tren-Tram Lloret-Blanes, Xarxa per la Justícia Climàtica (XJC), Xarxa d’Economia  Solidària (XES), Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE), Associació Naturalistes de Girona (ANG), Coordinadora d’ONG Solidàries, ComuCleta, SOSCiclistes Banyoles, Enginyeria Sense Fronteres (ESF), Observatori del Deute en la Globalització (ODG), ZeroPort, Greenpeace, Bicicleta Club de Catalunya - BACC, Revo Prosperidad Sostenible, Ecologistes en Acció (EeA), Aigua És Vida Catalunya (AeV), La Sorellona, XES Garrotxa, XES Empordà, XES Ripollès, Revolta Escolar Girona.

Si esteu interessades a participar a la pedalada i agafar l'autobús d'anada fins a Olot, queden molt poques places. FORMULARI D'INSCRIPCIÓ >>