19/05/2020

Que no defraudin, que no ens defraudin

Oxfam Intermón posa en marxa una recollida de signatures per demanar al Govern espanyol que no rescati empreses defraudadores i que prioritzi el rescat de persones.

Cada any desapareixen a Espanya milions d’euros a paradisos fiscals. Grans empreses desvien els seus beneficis per no pagar allò que els correspon. S’estima que 15.000 milions d’euros es desvien cap a paradisos fiscals, el que podria suposar a l’Estat la pèrdua d’uns 3.700 milions d’euros a l’Impost de Societats. Un diner que no s’estaria destinant a polítiques públiques com la sanitat o l’educació. 

A la crisi del 2008 la resposta del Govern espanyol es va centrar en paquets de rescat per salvar als bancs enlloc de les persones. El diner públic destinat a mitigar la crisi econòmica provocada per la COVID-19 no pot acabar altre cop en aquelles empreses que fan servir aquests forats fiscals per pagar menys.

Oxfam Intermón considera imprescindible un pla de rescat que prioritzi el suport a les persones més vulnerables, que es preocupi pel benestar dels treballadors i de les treballadores, i no només dels inversors, i que incentivi la responsabilitat fiscal. En aquest context, el rescat a les grans empreses, segons l'entitat, hauria d’estar condicionat a demostrar que:

  • No tenen presència a paradisos fiscals com a mecanisme per eludir impostos.
  • No tenen un model que reparteixi els guanys empresarials d’una manera terriblement desigual, amb diferències abismals entre els salaris dels alts executius i els salaris mitjans.
  • No opten per l’enriquiment dels inversors a costa de la precarietat dels treballadors i les treballadores.

A més, des de l'entitat es demana que s'accel·leri la tramitació de la llei antifrau i que s'ampliin els productes financers o transaccions monetàries que haurien de pagar impostros. 

Tu també pots sumar-te a aquesta campanya. Signa aquí>>