13/12/2022

Recta final per a les #Connexionssolidàries

Durant els últims tres mesos, la ciutat de Girona ha acollit un bon nombre d'activitats a la ciutat per commemorar el 35è aniversari de l'agermanament solidari amb Bluefields (Nicaragua) i Farsia (al Sàhara Occidental). La campanya ‘Bluefields-Girona-Farsia: Ciutats agermanades, connexions solidàries' arriba aquesta setmana a la recta final. 

En total, la ciutat ha acollit una desena d'actes impulsats des de la Unitat de Cooperació de l'Ajuntament de Girona, en col·laboració amb diverses entitats com ACAPS Girona o l'Associació d'Educació Popular Carlos Fonseca Amador (AEPCFA). Pel que fa als actes d'aquesta setmana que posen punt final a la campanya són: 

Dimecres 14 de desembre. 19 h. Centre Cultural La Mercè

TAULA RODONA SOBRE FARSIA (SÀHARA OCCIDENTAL): “Interessos amagats darrere el mur: l’oblidada descolonització del Sàhara Occidental”. 

El Sàhara Occidental és conegut per ser l'última colònia africana. Il·legalment ocupat per Marroc des que Espanya en cedís la seva administració el 1975, el territori pateix un saqueig constant de recursos naturals, mentre la seva població viu dividida, expoliada i assetjada, amb 200.000 sahrauís exiliats als camps de refugiats de Tindouf (Algèria). En aquesta taula de debat, diferents persones investigadores i expertes en aquest conflicte viu, conversaran sobre els aspectes més rellevants d’un dels temes pendents de la política contemporània espanyola, tot aprofundint en el paper actual dels estats implicats i dibuixant l’horitzó possible per l'excolònia espanyola. Amb: Daniel Rodríguez, professor associat a l'Àrea de Ciències Polítiques i de l'Administració de la Universitat de Girona. Doctor en història contemporània per la Universidad Autónoma de Madrid; Màster en Estudios Ibéricos e Iberoamericanos per la Katholieke Universiteit Leuven (Bèlgica); Llicenciat en geografia i història per la Universidad Nacional de Educación a Distancia; Sebastián Ruiz-Cabrera, professor associat UdG del departament de comunicació i filologia; és doctor en comunicació a l'Àfrica, màster en Relacions Internacionals (UCM), màster en Cultura i Desenvolupament a l’Àfrica (URV) i llicenciat en periodisme. És codirector del documental Ocupación S.A. (2020), sobre l’espoli econòmic del Sàhara Occidental per empreses de l'Estat espanyol; Carmen Johns, exmembre de la MINURSO Missió de les Nacions Unides pel Referèndum al Sàhara Occidental, i un representant del Front Polisario. Modera la Taula: Juan Luis Alegret. Ex-Delgat de Cooperació per al Desenvolupament de l'UdG. Exresponsable Projectes Sàhara Occ.- UdG

Dijous 15 de desembre. 20 h. Cinema Truffaut

PROJECCIÓ DEL CURMETRATGE TOUFA, en el marc del cicle Cinema i Solidaritat. Brahim Chagaf (República Àrab Sahrauí Democràtica, 2020)  Presenta la pel·lícula ACAPS-Girona

Divendres 16 de desembre. 20 h. Centre Cívic Barri Vell

FESTA DE CLAUSURA DE LA CAMPANYA #GironaConnexionsSolidàries. Monòleg teatralitzat - La Soberana (Col·lectiu de Dones de Matagalpa), una obra feminista, antipatriarcal, anticapitalista i anticolonial que explica la història d’una dona sotmesa a la violència que exerceix tant el patró com l’Estat; i que comptarà amb un debat posterior obert a tothom. Tot seguit, actuació del trio de folkelectrònica Revuelta Sonora, un col·lectiu musical d’origen nicaragüenc liderat per Bikentios Chávez que utilitza elements folklòrics i rescata cançons tradicionals de Nicaragua, condimentant-les amb electrònica, rock, funk i ritmes ballables.