01/12/2009

Recurs del mes de desembre 2009

Per acabar l'any des del CeDRe us proposem de jugar tot fent una volta pels continents i pel temps. Es tracta d'utilitzar qualsevol de les sis maletes dels jocs del món que hem renovat durant aquests darrers mesos.

 

Fa més de 700 anys que el rei de Castella, Alfons X El Savi, va recopilar el primer llibre de jocs de la literatura europea.

Ell mateix va dirigir a un grup d'experts que estaven contractats per escriure una sèrie de llibres sobre els temes més importants del moment: llibres d'Història, de Dret, de Religió, d'Astronomia, de Màgia... i de Jocs.

El fet que el joc s'introduís a aquesta llista demostra que durant l'època medieval el joc tenia un paper important en la forma de vida de les persones. El rei declara en la introducció del llibre que Déu va voler donar als homes tota classe d'alegries a la vida, per tal que gaudint d'elles, aconseguissin suportar millor les penes i treballs que els hi podien aparèixer.

Avui, al segle XXI, les persones continuem jugant, però malauradament, i equivocadament, sovint les persones adultes diem que jugar "és cosa de nens". Els jocs que us presentem a continuació són jocs per a nenes i nens de 7 a 100 i més anys.

Maleta de dinàmiques escolars:

Inclou els jocs: Yoté, Wari, Hus, Senet, Parxís, Carom, el joc de Tella, el Backgammon, el Yenka gegant, Tres en ratlla, el Solitari, l'Antílop, i la Guineu i les oques. Aquesta maleta viatge per les escoles d'arreu de la demarcació oferint tallers de dues hores de durada a on nois i noies de secundària aprenenen curiositats i una mica d'història antiga a través del joc. Ideal per a grups d'entre 25 i 30 alumnes.

Bagul de gran format:

Conté els jocs del Carom, Tella, Yenca, trencaclosques impossibles, l'Estrella, el Mikado gegant,el Parxís gegant i el Domino també gegant. Ideal per a nens i nenes dels darrers cicles de primària, s´hi pot jugar tant a dins com fora el pati. Pensat per a grups de màxim 20-25 alumnes.

Jocs Mil.lenaris:

Inclou el Wari, la Guineu i les oques, el Mu-toreree, l'Arlequin, el Saxon, el Ren-gu el Ming-mang i el Mikado. Tot en una capsa de fusta petita molt senzilla de transportar. Ideal per a petits grups d'unes 15 persones.

Gran Maleta de préstec:

Ýoté, Wari, Hus, Senet, Reial joc d'Ur, Carom, Tella, Tic-tac-toe, Dames Xines, Yenka gegant, Sho, Seega i Bag chal. Pensat per a que juguin simultàniament 26 alumnes.

Cofre dels jocs Ètnics:

Wari, Hus, Tres en ratlla, solitari, Senet, Capsa impossible, Guineu i les oques, Antílop, Patol, Jungla i Carom. Per a grups d'uns 20 alumnes.

Maleta viatgera de primària:

Inclou jocs senzills per a alumnes a partir del primer cicle de primària: El Solitari, La guineu i les oques, L'Antílop, el Tres en ratlla, el Yenka, el Caroms, el joc de Tella, el Mikado, el Parxís el Quarto i el Rumy. Per a grups de 20-25 alumnes.

 

Cada maleta o bagul conté les seves instruccions explicades de forma clara i senzilla i en aquells jocs més complicats, hem simplificat la versió.

Cada joc consta d'una fitxa a on situar-ne els orígens i a on trobar-hi les regles.

El material (fitxes i taulers) estan ben protegits amb caixes o plàstics de bombolles i saquets de tela. I els podeu demanar en préstec al CeDRe, enviant un correu a recursos@solidaritat.org, o trucant tots els matins de 10h a 14h i les tardes dels dimarts i dijous de 16h a 20h al 972 21 99 16.

Molt bona partida !