01/05/2010

Recurs del mes de maig 2010

Com cada any, des del Centre de recursos de la Coordinadora us animem a participar en les diverses festes del Comerç Just que es celebren arreu del territori.  I per aquest motiu, us oferim material que us pot ser d'utilitat per aprofundir sobre la temàtica, i jocs per animar les festes de les vostres poblacions.

El Comerç Just és una alternativa al comerç internacional. És una relació comercial basada en el diàleg, la trasparència i el respecte mutu, que busca una major igualtat en el comerç internacional. Contribueix al desenvolupament sostenible proporcionant millors condicions comercials i assegurant els seus drets a les persones productoresi treballadores.

Els principis del comerç just:

 1. Salaris i condicions de treball dignes
 2. Respecte als drets laborals
 3. Absència d’explotació infantil
 4.  Igualtat entre homes i dones
 5.  Respecte pel medi ambient i aposta per la producció ecològica
 6. Transparència de preus i bestreta en el pagament de productes
 7. Compromisos comercials a llarg termini
 8. Absència d’intermediaris i d’especuladors
 9. Organitzacions productives democràtiques i participatives
 10. Beneficis destinats a millores socials de la comunitat
 11.  Productes d’alta qualitat
 12.  Informació a la persona consumidora sobre l’origen i les condicions de producció

Recursos de la videoteca del CeDRe:

20% cotó, 80% suor. El cotó i cadascunes de les fases de la seva vida econòmica són un bon exemple de l'estratègia seguida pels països rics basada en aconseguir beneficis i en la qual uns pocs -el vint per cent del planeta- poden dominar i explotar el vuitanta per cent restant. (format en DVD)

30 de diciembre. Conte infantil sobre Alícia, una nena que ha d'emigrar a la ciutat amb la seva família, per intentar sortir de la pobresa. (format VHS)

China Blue. Documental filmat clandestinament a la Xina sota les condicions més difícils. Ens porta a l'interior d'una fàbrica de texans on dos adolescents intenten sobreviure enmig d'un dels més durs entorns laborals. (format DVD)

La ciudad del silencio. Una ambiciosa periodista de Chicago vol convertir-se en corresponsal a l'estranger. S'imagina treballant des de l'Irak transmetent una gran història... però l'envien a Ciudad Juàrez, Méxic, per cubrir els assassinats i les desaparicions de centenars de dones que treballen a les maquiles. (format DVD)

Consumo responsable. Una responsabilidad de todos. Campanya mundial "Ropa Limpia". La pobresa dels països del Sud té solució? Cal saber el que tu pots fer, has de ser conscient del poder que tens, del que fa la publicitat, etc. (format VHS)

De la mata a la olla. Documental on productors i consumidors expliquen les alternatives que estan construÏnt, a qui s'enfronten i quins suports tenen. (format DVD)

Deute extern. Deute etern? Els països rics reben quatre vegades més en concepte del servei del deute del que donen al Sud com AOD. (format VHS)

Gust de la dignitat, el. Tot allò que s'amaga en una tassa de cafè. Darrera la nostra tassa de cafè de cada dia hi ha cent milions de persones que viuen d'aquest producte, el més lucratiu del món després del petroli. Tanmateix, una proporció ínfima del preu que paguem al Nord arriba als camperols del Sud que cultiven el cafè. Les famílies no podran sortir de la pobresa mentre no se'ls garanteixi un remuneració digna pel seu treball. (fromat VHS)

Oro Negro: qui es queda amb els nostres diners quan comprem un cafè? Mentre nosaltres seguim pagant més i més per un cafè, el preu que es paga als agricultors segueix essent molt i molt baix.(format DVD)

Els Jocs gegants de CeDRe:

Sudoku, Twister (o enreda't), Sopa de Lletres, Joc de l'Oca i Memory: Jocs de gran format, per jugar a l'exterior amb mainada a partir de sis anys. Els jocs de sempre però adaptats a la temàtica del Comerç Just .

Enguany, i com a novetat, hi ha el joc de les set diferències del comerç Just, on els nens i nenes han de trobar les set diferències entre dos dibuixos aparentment iguals:

Si us acosteu a les oficines de la Coordinadora, us podem també oferir, presentacions, estudis i articles sobre el comerç just. També us animem a entrar als webs de les entitats de la Coordinadora que promouen el comerç just i les finances ètiques.

http://www.setem.org

http://www.intermonoxfam.org

Restem sempre a la vostra disposició, no dubteu en trucar-nos ni visitar-nos!