30/10/2019

Recurs del mes de novembre 2019

Aquest mes son molts els centres que commemoren el Dia de la Infància o Dia Internacional dels Drets del Nen, el  20 de novembre. 

 

Un dia que ha de servir per parlar de drets i deures, per donar a conèixer no només els drets que tenen els nostres infants, sinó també els deures que cal complir perquè aquests drets siguin possibles per a tothom. Igualment, és un bon moment per parlar dels recursos que existeixen a les nostres poblacions destinats exclusivament a protegir-los, acompanyar-los o assessorar-los. 

Des del CeDRe us proposem alguns materials molt senzills que us puguin ajudar a iniciar el treball introductori a través de contes, jocs i exposicions:

21 contes per educar en valors. Coneix els teus drets, recull editat pel Col·legi d‘Educadores i Educadors Socials de Catalunya.

Recull d'històries que parlen de casadcún dels drets de la Convenció dels Drets dels Infants i ens ajuden a posar-nos a la pell i a les emocions dels qui els tenen vulnerats. En format pdf, descarregable directament desdel web del CeDRe.

Et regalaré totes les estrelles del cel, cantata infantil.

L'Oriel és un infant que a partir de les aventures que viurà anirà coneixent diferents articles de la Convenció dels Drets de l'Infant. Una cantata amb molt de ritme i molt d'encant. Inclou tot el material necessari per poder-la dur a terme.

Infants del món, exposició fotogràfica.

Recull d'imatges on es veuen infants de diverses zones del món jugant, passant l'estona, ajudant a casa... Imatges quotidianes que comparteixen totes les criatures pel sol fet de ser nens i nenes. 

Drets dels infants, exposició infantil.

Senzilla exposició molt visual amb l'objectiu donar a conèixer als infants els seus drets de forma senzilla a través d'il·lustracions a tot color i una guia d'activitats adaptada per educació infantil i primària.

Niñ@s sin derechos : ¡no!, conte per a petits joves de l'editorial San Pablo.

Son deu vinyetes que resumeixen -segons els autors- els 10 articles més importants a conèixer pels infants del món. Un conte senzill de denúncia i sensibilització que obre els ulls a realitats i injustícies més enllà de les nostres contrades. 

La convención en tus manos : los derechos de la infancia y la adolescenia, document d'UNICEF

Explica d'on surt la Convenció dels Drets del Nen, i com aquesta ha estat el tractat de drets humans més ratificat i en més curt plaç de la història universal. Agrupa els diferents articles i els ordena per tal de fer-ne més amena la seva comprensió responent sempre a la mateixa pregunta: Dret a què?

Vigilant dels drets de l'infant, joc creat per Omnium Cultural Gironès

Un joc de taula gegant que té per objectiu muntar una vila que protegeixi els infants respectant tots els seus drets. Així,mentre juguen, i a partir de situacions quotidianes, els infants detecten situacions d'incompliment dels seus drets i que aprenen a resoldre-les positivament i col·laborativament. 

Kimaloé, joc dels infants. Un clàssic de CeDRe

Ja fa molts anys que us el recomanem per dates com aquesta, relacionada amb els drets de la infància. Un joc d'estratègia on cal anar muntant un món ideal on tots i cadascun dels infants que es presenten aconsegueixi creixer i desenvolupar-se plenament i en pau.