28/09/2011

Retallem la despesa militar!

Els dos experts sobre desarmament, Lexys Rendón i Rob Thomson seran a Girona el proper dimarts 4, per oferir la xerrada «Retallem la despesa militar! El cas d'Espanya, Amèrica del Sud i Àfrica». Els dos ponents parlaran sobre les polítiques armamentístiques dels seus respectius països, Veneçuela i Sudàfrica, i les conseqüències per als seus continents. L'acte està organitzant conjuntament per l'Institut Català Internacional per la Pau i la Coordinadora d'ONG Solidàries i tindrà lloc a les 7 de la tarda a la Casa de Cultura de Girona.

 

Sobre els ponents:

Lexys Rendón: Integrant del col·lectiu Periódico El Libertario de Venezuela; activista i investigadora. Durant tres anys consecutius ha realitzat l'estudi «Derecho a la participación» per a l'organització de Drets Humans Provea. Al costat d'altres persones,fa un seguiment de la compra d'armes per part del govern veneçolà, sent Espanya un dels països que més armes exporta a aquest país, com també de la proporció designada a la despesa militar dintre del pressupost nacional.

 

Recentment el Periódico El Libertario va publicar el mapa «Venezuela: Trasnacionales, Militarismo y Resistencias» que denuncia les connexions entre empreses trasnacionals i el militarisme a Veneçuela. Actualment es troben elaborant un segon mapa on incorporen les denominades "zones de seguretat" que abasten el 34% del territori veneçolà en la seva majoria amb custòdia militar i d'empreses transnacionals on està prohibit realitzar manifestacions i/o protestes.

 

El pròxim 2012 és l'any d'eleccions presidencials a Veneçuela, pel que la polarització i la bel·ligerància política aniran en augment. Lexys Rendón porta anys treballant molt de prop amb diferents grups, organitzacions i iniciatives socials a Veneçuela pel que pot presentar un diagnòstic de la situació dels moviments socials en el país dintre del context del Proceso Bolivariano.proveu també l'ortografia del text original.

 

Rob Thomson: Membre fundador de Ceasefire Campaign a Sudàfrica. És un membre del comitè coordinador, i ha facilitat el grup de treball sobre reducció d'armes. Aquest grup s'enfoca en la reducció de la producció d'armes a Sudàfrica per mitjà del lobby per a l'eliminació de subsidis i millors sistemes de control d'exportacions. El grup també treballa conscienciant el públic en temes de producció i venda d'armes. Ceasefire també treballa molt de prop el tema de les armes petites i lleugeres. Són membres actius de IANSA i treballen en conjunt amb altres organitzacions a Àfrica sobre l'impacte d' quest tipus d'armes al continent.