18/04/2010

Sant Jordi 2010: propostes solidàries

Aquest any, de cara a la celebració de la diada de Sant Jordi, des del Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat (CeDRe) de la Coordinadora us proposem algunes lectures i activitats. La nostra tria inclou títols sobre Drets Humans, Sostenibilitat i Cooperació, però també apuntem alguns espais on podreu trobar informació sobre entitats solidàries. Si ho desitgeu, a més, podeu passar a recollir un punt de llibre sobre comerç just per la Coordinadora d'ONG Solidàries.

Punt de llibre sobre comerç just  

La Coordinadora engega una campanya de distribució de punts de llibre a les biblioteques de les comarques gironines. El Comerç Just és el tema que s'ha escollit per iniciar una sèrie que estarà dedicada a sis dels grans eixos que treballen les entitats:  Turisme Responsable, Cultura de Pau, Drets Humans, Sobirania Alimentària i Cooperació al Desenvolupament. A més d'una petita explicació sobre cada concepte, hi haurà alguns consells pràctics. De cada edició es distribuiran 2.000 unitats i la campanya es perllongarà fins a finals d'any.

Altres activitats 

Figueres. La Rambla, tot el dia. Parada d'Amnistia Internacional-Alt Empordà. Es recolliran firmes per la campanya "Tu fas Europa", demanant a la Presidència espanyola de la UE un compromís europeu ferm en matèria de drets humans.

Lloret de Mar. Passeig del Mar, de 10 a 20h. La Plataforma per la Pau realitzarà la campanya "Desarmar la violència domèstica", dins la Setmana Mundial d'Acció contra la Violència Armada. Durant la Setmana, més de vuitanta països celebren activitats per conscienciar la població sobre la proliferació i l'ús inadequat de les armes lleugeres. 

Girona. Plaça Catalunya, tot el dia. Parada de Caritas Parroquial. Parada de roses i llibres (el preu dels llibres el marcarà el comprador, com a donació). 

Salt. Rambla, tot el dia. Parada de Codenaf-Catalunya. Venda de llibres i roses.També hi haurà un taller de punts de llibre (Escriu el teu nom en àrab), un taller de tatuatges de henna i una gran varietat de productes artesanals d'origen marroquí per poder comprar. La diada clourà amb una petita mostra de música àrab en directe.

Propostes de lectura del CeDRe

en pie de pazDRETS HUMANS. PALESTINA.
En pie de paz. Compilación de artículos sobre el conflicto en Oriente Medio
. Meir Margali i Jeff Halper.
El Comitè Israelià Contra la Demolició de Vivendes (ICAHD) és una ONG israeliana dissident no violenta dedicada a la lluita contra l'ocupació dels territoris palestins i centra la seva activitat en la protecció de vivendes amenaçades de demolició pel govern, sota pretextos administratius. Fundada el 1997, ICAHD s'ha convertit en una de les organitzacions de Drets Humans més destacades a Israel, gaudeix de gran prestigi entre la societat palestina i de renom en l'àmbit internacional. Podeu trobar detalls sobre la seva activitat al web: http://www.icahd.org/

 

DRETS HUMANS. PAU.pensar els drets humans
Pensar els drets humans
. Grup IREF. Irene de puig (coord) vvaa. Col·lecció apunts de pau i drets humans. Generalitat de Catalunya. LLibre + Cd-rom.
L'única condició de vida plenament humana és la de la convivència. Viure o sobreviure vol dir viure juntament amb altres persones, és a dir, conviure-hi. Per poder viure de manera harmònica i benestant, necessitem dotar-nos de regles o lleis que permetin unes bones relacions i simplifiquin o resolguin els conflictes derivats d'aquestes relacions. Si bé, en el cas dels animals, aquests segueixen la normativa instintiva que està impresa en el seu genoma, als humans- que a més d'animals, som fonamentalment éssers culturals-, ens calen altres mesures com ara unes normes universals de conducta que ens permetin la convivència pacífica entre pobles, religions, ètnies i maneres d'entendre el món.
Un recull d'eines adreçades al professorat per tal que puguin introduir el coneixement dels drets humans a l'aula, cinefòrums, música, pintura... El llibre aporta un marc conceptual, acompanyat de propostes pràctiques.

 

un vivir distintoSOSTENIBILITAT. MEDIAMBIENT.
Un vivir distinto. Cómo el medio ambiente cambiará nuestra vida.
Manuel Ludevid. Matices6
Els canvis experimentats pel mediambient s'han convertit en una preocupació per a tothom. Són provocats pel tipus de creixement econòmic experimentat per la humanitat en el darrer segle i mig, i poden condicionar la vida de les futures generacions d'éssers humans. Aquest llibre explica els problemes ambientals que poden canviar la nostra vida partint de la convicció de que es solucionaran al final, mitjançant els canvis d'hàbits de consum de la ciutadania. Dit d'una altra manera: es resoldran satisfent d'una manera diferent les nostres necessitats bàsiques.

 

 

 

perdurar en un planeta habitableSOSTENIBILITAT. MEDIAMBIENT.
Perdurar en un planeta habitable: ciencia, tecnología y sostenibilidad.
Jorge Riechmann. Icaria.
En l'actualitat existeix un cúmul de descobriments, aplicacions i coneixements pràctics que constitueixen una font sense precedents de saber, informació i poder. Mai els descobriments i les innovacions havien promès un increment més gran del progrés material, però mai tampoc la capacitat -productiva o destructiva- de la humanitat havia deixat tantes incerteses no resoltes.
L'objectiu d'aquest text és tractar de donar resposta a preguntes del tipus: com pot una societat tecnològica fer les paus amb la natura? Què pot significar al segle XXI "ciència amb consciència"? Quines són les tecnologies apropiades per una societat lliure, justa i ecològicament sostenible?

 

ciclo del proyectoCOOPERACIÓ. PROJECTES.
El ciclo del proyecto de cooperación al desarrollo. El marco lógico en programas y proyectos: de la identificación a la evaluación.
Miguel Gómez i Héctor Sainz. Cideal.
La cooperació internacional per al desenvolupament es porta a la pràctica en gran mida, per mitjà de programes i projectes que exigeixen la utilització de mètodes de gestió precisos i coherents. L'enfocament del marc lògic (EML) és la metodologia més utilitzada per planificar-les i gestionar-les.
Aquest llibre pot ser usat com una guia de consulta en la preparació pràctica d'intervencions en el terreny i com un manual de suport en cursos de formació de responsables i tècnics de projectes.

 

calidad de las intervencionesLa calidad de las intervenciones de desarrollo. Fundamentos y herramientas para mejorar el diseño. Fernando Varela de Ugarte (dir.) Cideal.
Quines són les claus per dissenyar programes i projectes de desenvolupament eficaços i participatius? Com podem preveure canvis tècnics, polítics o socials que puguin afectar les actuacions? Què es pot fer per assegurar que els efectes de les accions es mantinguin al llarg del temps? Quins elements cal tenir en compte per elaborar intervencions de qualitat?
Aquest llibre intenta donar resposta a aquestes i altres preguntes similars amb una orientació obertament instructiva i pràctica. Una guia on trobar els fonaments teòrics més actuals i les principals eines d'anàlisi i planificació de projectes amb exemples reals extrets d'intervencions de cooperació.

Molt bon Sant Jordi!