09/02/2016

Ser refugiat

Per què Europa no atura la guerra? Quines guerres més hi ha avui, a part de la de Síria? Quina diferència hi ha entre una persona immigrant i una persona refugiada? Com se sent algú que ha de deixar casa seva i el seu país? Aquestes són algunes de les preguntes que es fa la mainada i els joves, i a les que, des del CeDRe, hem volgut donar resposta: oferim una dinàmica per a l'alumnat gironí de 5è de primària i fins a segon d'ESO, de manera gratuïta.

L’interès creixent entorn les persones refugiades ha fet que elaboréssim un taller nou, que presenta el testimoni de mainada de 8 a 14 anys, que són refugiats a diferents continents.

En aquest curmetratge de l'ACNUR (de 15'), cada criatura explica una realitat diferent i ajuda l’alumnat a entendre què significa ser refugiat. Un cop s'ha visionat el curtmetratge, s'obre una sessió d'aclariments de conceptes que a vegades es confonen i es barregen quan es parla de la crisi de Síria o de la de l'Estret de Gibraltar. 

Així, es van explicant paraules clau com asil, quotes, refugiades, persones desplaçades o immigrants i, entre tots i totes, es van resolen els dubtes i desmuntant els estereotips que apareixen en el debat. La sessió s'acompanya d'una fitxa de treball, així com una recomanació de diferents recursos per continuar treballant el tema a l'aula, amb la mestra.

Si esteu interessats/des a portar aquesta dinàmica a la vostra escola, poseu-vos en contacte amb: recursos@solidaritat.org