30/09/2012

Un curmetratge sobre un orfenat a Ghana guanya el Festidok 2012

L'edició 2012 del Festidok va finalitzar ahir al vespre amb la concessió del guardó al millor curmetratge a «Achemi (My name is), de la mallorquina Aina Gómez. Es tracta d'un treball que explica la vida d' infants que en la majoria de casos han perdut la família a causa de la SIDA. Des d'Imatges per la Solidaritat, l'entitat organitzadora, s'ha remarcat la bona acollida que han tingut totes les activitats incloses al programa del Festidok 2012.

«Achemi» vol dir «em dic», que és el que diuen els nens de la regió de Ghana on s'ha gravat el documental, quan es presenten. El treball de Gómez mostra com aquests orfes troben, en la fundadora de l'orfenat, Mary Coffie, una nova mare.

El jurat integrat per Josep Maria Terricabras, catedràtic de Filosofia de la Universitat de Girona, David Pérez, realitzador i professor de l'ERAM, i Imma Parada, activista social ha valorat molt positivament que el documental denuncii la manca d'assistència per part de l'administració en relació a aquests menors que queden sense pares i que s'elogii la tasca voluntària de dues persones mogudes no «tant amb un esperit de caritat sinó amb la intenció de canviar-los la seva realitat i donar-los una projecció de futur.» El jurat també ha remarcat que malgrat ser una història de misèria, manté una mirada amable, que no busca la llàgrima fácil sinó que «fins i tot provoca el somriure».

El treball guanyador ha rebut una obra de l'artista Vicenç Huedo. Aquest curmetratge i la resta de documentals seleccionats, que s'han pogut veure al Cinema Truffaut de Girona, es podran sol·licitar en préstec al Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat de la Coordinadora d'ONG Solidàries -Espai de Solidaritat. c. Mestre Francesc Civil, 3, baixos, Girona-, a partir del 15 d'octubre.