14/07/2022

Un Salt lector

Una quarentena de joves de Salt, faran un salt cap a l’estiu lector del CeDRe de la Coordinadora d'ONG Solidàries. Són joves dels casals organitzats per les entitats NouSol i Azahara, que es comprometen a llegir i passar-ho bé.

L’Alexander ha escollit la novel·la Farenheit 451 de Ray Bradbury. La seva companya, la Sebrina, li explica que a l’institut Vallvera de Salt on estudia, ja li van fer llegir aquest llibre i també en va haver de fer un treball. La Sebrina repassa mentalment  els personatges d’aquesta novel·la: el bomber, la dona d’aquest, la Clarisse, el cap...que és “lo pitjor de lo pitjor”, assegura, perquè crema llibres. “Van a casa de la gent i si hi veuen un llibre, el cremen”, recorda la Sebrina, “perquè no volen que la gent s’empoderi.”

L’Alexander l’ha escollit perquè la Núria del CeDRe li ha recomanat i perquè li agrada la ciència ficció. Fa un parell de mesos es va comprar “El libro de los portales” de la Laura Gallego i li va encantar. Per això s’ha tornat a decantar per un llibre ple de fantasia. I anima a llegir-lo a aquelles persones a qui els agrada deixar volar la imaginació: “és molt recomanable.”

Tots dos es confessen bons lectors. “Gràcies a l’institut, m’he enganxat a la lectura” confessa l’Alexander, alumne de l’INS Salvador Espriu. Per això, aquests joves creuen que els tres llibres que han de llegir per aquest “estiu lector” passaran ràpid.

La proposta de surt de la campanya de la Fundació Bofill «Lecxit. Lectura per a l’èxit educatiu», que durant les vacances estivals, proposen a les biblioteques i centres de recursos que s’animin a dur a terme la campanya «Guanyem un estiu lector» que proposa a les noies i nois d’escollir tres lectures durant les vacances.

Per fer més animada la proposta, la campanya disposa dels carnets de lectura on l’infant i jove ha d’anar anotant les lectures acabades, i contestar alguna de les preguntes que s’hi proposen. Al final de la campanya, ja a principis del nou curs, totes les lectores i lectors que hagin omplert el seu carnet de lectura, rebran un diploma de reconeixement.

La primera lectura que faran els joves de Nou Sol i Azahara sortirà del fons bibliogràfic del CeDRe. Des del CeDRe, animem aquests joves lectors i lectores a conèixer i recòrrer les biblioteques de Salt i Girona, així com punts de lectura d’altres entitats, com la celrenca Papyrus que també disposa d’un gran volum de propostes.

El CeDRe s'ha implicat a la campanya amb un doble objectiu. D’una banda, fomentar l’hàbit de la lectura entre els joves i infants i de l'altra, la campanya permet donar a conèixer el nostre fons al jovent de la zona, perquè puguin venir-hi més endavant a buscar no només llibres, sinó qualsevol altre dels materials que deixem en préstec gratuït.

Hashtags de la campanya: #CeDRelector #EstiuLector i #lecxit

Les lectures escollides pel jovent de Salt:

Rainbow boys d’Álex Sánchez, Fahrenheit 451 de Ray Bradbury, El àrbol de los soles de Henry Gougaud, Refugio de José Fonollosa, Momo de Michael Ende, George d’Alex Gino, Les causes perdudes de Xevi Sala, Pequeñas grandes cosas de Jodi Pocoult, Lola Vendetta de Raquel Riba, Aquí vivió.Historia de un desahucio d'Isaac Rosa, Soc Activista de Caroline Paul, El diari de Carlota. Un llibre sobre feminisme, de Gemma Lienas, Indestructibles, de Xavier Aldekoa, Miss Davis, o Julia, la niña que tenía sombra de chico, de Christian Bruel, entre molts d'altres. Bona lectura a tothom!