18/11/2019

Victoire Ingabire, Premi Internacional dels Drets Humans APDHE 2019

L'Asociación Pro Derechos Humanos España (APDHE) ha atorgat el guardó internacional dels Premis Drets Humans 2019 a Victoire Ingabire Umuhoza, líder dels partits opositors al règim de Rwanda, ex aequo amb Nora Morales de Cortiñas, representant de les Mares de la Plaza de Mayor, a Argentina. A Ingabire se li reconeix així "la seva tasca de lluita pels drets humans, el diàleg i la construcció de la pau."

La líder ruandesa podria recollir el premi el 5 de desembre a Madrid, si el govern ruandès li permet sortir del país -on viu en règim de semillibertat des de que fou indultada pel president Kagame un cop va haver complert els 8 anys d'empresonament-, acusada de negar el genocidi dels anys noranta.

En realitat, la política ruandesa va presentar la seva candidatura a les eleccions presidencials del 2010 i va reconèixer víctimes del genocidi a ambdòs bàndols, tot demanant diàleg i que l'exercici de la justícia imparcial permetés depurar responsabilitats. Poc després, va ser empresonada.

El vincle d'Ingabire amb l'Estat espanyol neix de l'acció de justícia davant l'Audiència Nacional per crims contra la humanitat que inlcouen víctimes com l'empordanès Quim Vallmajó i vuit cooperants i missioners més. Una iniciativa impulsada amb el suport, d'entre moltes altres, d'entitats com el Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat, o la mateixa Coordinadora. A més, Ingabire va participar al Masnou i a Mallorca en dues de les edicions del Diàleg Interuandès facilitades per entitats espanyoles.

Els Premis Derechos Humanos 2019 APDHE també reconeixen amb el premi Nacional a Jorge del Cura Antón i amb el premi Periodisme a Pascual Serrano Jiménez.