PER SEBAS PARRA. L'autor parla de l'alentiment que els tràmits burocràtics generen en el cobrament de les subvencions que es reben de l'Oficina de Cooperació de l'Ajuntament de Girona i de com això, impacta directament en els projectes.
Parlo de la cooperació -cooperar: treballar juntes per l’assoliment d’un mateix objectiu- de l’Ajuntament de Girona amb l’Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador, AEPCFA, que desenvolupa els projectes d’alfabetització i Educació Popular en els àmbits de la producció, la salut i el medi ambient del municipi germà de Bluefields, Nicaragua. Parlo d’accions solidàries que es porten a terme des de fa més d’una dècada amb resultats extraordinàriament positius segons les avaluacions dels propis tècnics municipals de Girona desplaçats al terreny i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que supervisa permanentment els projectes des de la seva oficina a Nicaragua. Parlo, un any més, d’una situació que sintetitza tot el contrari de l’esperit que envolta la cooperació, i la cooperació per al desenvolupament que és el nostre cas. Una situació injusta, que trenca les regles del joc i que posa en un greu risc la marxa dels projectes. Projectes, no oblidem que intenten salvar vides humanes, salvar una llengua indígena en perill d’extinció i salvar l’esperança de tot un poble. Parlo d’una situació que es repeteix any rere any i que ningú posa remei. I ara m’explico:
Des de l'Ajuntament de Girona s'ha donat suport a l’agermanament amb Bluefields a través de AEPCFA des de l'any 2011 i fins al 2017 a través de successius Convenis de col·laboració. I durant els últims anys (2018 i 2019) a través de l'atorgament d'una subvenció resultant de la convocatòria de subvencions per a projectes de cooperació al desenvolupament en els municipis agermanats de la ciutat de Girona. Pregunta que fem cada any, i que encara ningú ha respost: Per què cal esperar al segon semestre per redactar els Convenis de col·laboració, que entre els tràmits de la signatura i notificacions i les merescudes vacances del personal comencen a ser efectius a partir del mes de setembre, si la seva vigència és de l’1 de gener al 31 de desembre? Cada any la primera part de la subvenció anual -80%- ha arribat a Bluefields entre la segona quinzena de setembre i finals d’octubre...
I continuem exactament igual: La Junta de Govern Local, en sessió del dia 3 de juliol de 2020, va adoptar entre d'altres el següent acord: Subvenció a favor de l'AEPCFA, per al desplegament del "Projecte integral d'educació popular en l'illa de Rama Cay, Bluefields, de salut, producció i educació", durant l'any 2020 (...) L'objectiu de l'atorgament d'aquesta subvenció és donar resposta a l'Agermanament entre la ciutat de Girona i el municipi de Bluefields, existent des de 1987, i seguir desenvolupant accions de cooperació per el desenvolupament en aquest municipi, tal i com està previst al Programa de Solidaritat i Cooperació 2020 i al Pla Director de 2008, posant èmfasi en la voluntat d'aconseguir que la salut, l'educació i la producció del municipi de Bluefields. millorin, i deixin enrere l'actual situació d'extrema pobresa (...) És voluntat d'ambdues parts establir un nou conveni per regular les activitats vinculades al Projecte, durant l'any 2020. En resum: fins al 3 de juliol no es resol la subvenció -que s'instrumentalitzarà amb la subscripció d'un conveni de col·laboració entre aquest Ajuntament i l’AEPCFA- i fins al 20 de juliol no rebo el comunicat amb els convenis signats -pel secretari general, 1-07-20, i per la regidora de Drets Socials i Cooperació, 15-07-20-. Però malgrat l’apartat setè, Forma de pagament, del Conveni signat que obliga a fer un primer pagament d’un 80% a la signatura del conveni per un import de setze mil dos-cents vuitanta euros (16.280,00 €) encara, un mes després, estem esperant notícies sobre el particular...
Repeteixo, així any rere any... La cooperació gironina continua confinada, però en aquesta ocasió el covid19 no té absolutament res a veure. Les raons, que ningú ens ha explicat mai, venen però contagiades per un altre virus, polític, que sembla que no trobem manera de combatre... O sí?. A veure.
Sebas Parra, de l'Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador.