Notícies

10/05/2011

A què es comprometen els polítics gironins?

El passat 2 de maig, l'Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona va acollir una nova trobada en el marc del projecte "Compromís polític per a la Cultura de la Pau, la Solidaritat, la Participació, la Convivència i la Transparència", que impulsen Intermón Oxfam, Caritas-Girona, Justícia i Pau-Girona, i la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana, amb el suport de la Coordinadora d'ONG Solidàries. Vols saber a què es van comprometre els/les candidats/es de Girona?

El projecte consisteix en una invitació que es fa als caps de llista a signar un document en el que es comprometen a fomentar les polítiques que afavoreixin la conscienciació sobre el valor de la pau, a aprovar mesures sobre transparència que fonamentin la confiança de la ciutadania en la gestió pública i a acordar la incorporació de criteris ètics en el consum, entre d'altres mesures.

L'acte de Girona va comptar amb la participació de: Anna Pujolàs (2a, de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Manuel Díez (2n, del Partido de la Ciudadanía (C's), Laura Oriol (2a d'Escons en Blanc), Blanca Palmada, (cap de llista d'Esquerra Republicana de Catalunya, ERC), Joan Olóriz, (cap de llista d'ICV-EUiA-E), Javier Villarroel Piedra, (cap de llista de Lluitem amb tu (LAT), Jordi Fàbrega (2n, de Convergència i Unió (CiU), Joaquim Bonaventura (8è del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Santi Niell, cap de llista de Solidaritat Catalana per la Independència (SI). Es van excusar: Sílvia Rispau i Miquel Blanch, (Des de baix) i no es van excusar ni presentar: Els Verds - Grup Verd Europeu, Partit Antitaurí contra el maltractament animal, Partit Republicà d'Esquerra - Izquierda Republicana (PRE-IR), Unión Progreso y Democracia i Partit Popular.

Un cop feta l'explicació del document, el moderador, Lluís Puigdemont, va exposar que s'havien convidat els caps de llista i que només ho van acceptar quatre. Després d'explicar que el primer compromís es va mostrar als polítics ara fa quatre anys i que anualment s'ha fet la revisió, es va donar les gràcies al candidat d'ICV-EUiA-E, que ha exercit de primer tinent d'alcalde els darrers quatre anys i que és l'únic cap de llista que ha vingut sempre a tots els actes, tant a la signatura com a les revisions.

Anna Pujolàs de la CUP va comentar que a banda d'estar d'acord amb el document, al punt h) hi afegien "promoure el respecte al dret a l'autodeterminació com a fórmula per garantir una vertadera pau entre pobles". Pujolàs considera que en el consistori hi ha hagut, aquests quatre anys, moltes mancances en la participació i que l'Ajuntament ha estat molt opac.

Per la seva banda, Jordi Fàbrega, de CiU, va explicar que Carles Puigdemont, cap de llista, no havia pogut venir perquè tenia un altre acte, que l'havien avisat a última hora i que no sabia que vingués a signar un document de compromís. Per a Fàbrega, tenint en compte el prestigi les entitats convocants, no hi havia cap inconvenient a signar el document, tot i no haver-lo llegit a fons. Malauradament, les entitats van comentar que ara fa quatre anys el mateix cap de llista també havia dit que vindria personalment i a última hora va enviar la segona candidata de la llista que també anava força desinformada.

Manuel Díez, cap de llista de Ciudadanos, va dir que estan en plena sintonia amb els temes que es tracten al document i que el signarien sense cap problema. Al punt h) del document hi van fer constar: "emprender políticas municipales destinadas a combatir la figura del "ni-ni", jóvenes que no estudian ni trabajan".

Laura Oriol, d'Escons en Blanc, va dir que el cap de llista no havia pogut venir perquè li han fet una intervenció quirúrgica, i va explicar breument el programa de la seva candidatura de la que destaca que l'únic punt és la consecució d'una nova llei electoral que tingui en compte els vots en blanc i deixi cadires buides per representar-los. Renuncien a qualsevol remuneració fruit de la seva elecció i no accepten subvencions per a la propaganda electoral. Al punt h) del full de compromís hi fan constar; "Dels altres compromisos no en subscrivim cap. Proposem complir: - total transparència en l'administració del partit i compliment de l'únic punt del seu programa electoral; - no rebre subvencions públiques; - no utilitzar finançament d'entitats financeres."

Blanca Palmada, cap de llista d'ERC, va reconèixer que no han fet prou bé la seva tasca a l'Ajuntament i que l'han de millorar substancialment tenint en compte que la política, si no la fas te la fan. Assumeixen tots els compromisos del document i demana que els vigilem en la seva tasca.

A continuació, Joan Olóriz, cap de llista d'ICV va explicar una mica el seu programa i va reconèixer que s'ha d'avançar molt en participació, tot i que van crear el Consell de Cohesió i Serveis Socials. Va dir també que han lluitat contra la pobresa extrema a través de La Sopa que, enguany, té un pressupost d'1.100.000 euros i que dóna assistència a mil quatre-centes persones. Olóriz va anunciar la creació de la Fundació Amics de La Sopa. I va proposar que tenint en compte que Tríodos Bank obrirà en breu una agència a Girona, la Corporació Municipal comenci a operar amb banca ètica.

Javier Villarreal, cap de llista de Lluitem amb tu, va assegurar que volen posar la primera pedra per a l'aplicació de la democràcia real i que treballen molt a prop de la gent.

Joaquim Bonaventura, PSC, va excusar l'absència de la candidata a l'alcaldia i diu que consideren que tot el document és assumible però, molt preocupats per les retallades, no firmaran el punt del 0.7 i el 0.3% tot i que procuraran complir-lo.

Santi Niell, cap de llista de SI va dir que el fet de signar compromisos amb la ciutadania o entitats que la representin, hauria de ser una cosa molt habitual. Al seu programa va destacar la transparència en l'administració, la regeneració de la democràcia i proposen que els càrrecs no es puguin exercir més enllà de vuit anys seguits. Una proposta original és la de votar en tres urnes: una per als representants a l'Ajuntament, una altra per als representants al Consell Comarcal i la tercera per als representants a la Diputació i Vegueria. Tenen molt clar que han de lluitar per assolir que hi hagi llistes obertes i que l'educació ha de tenir prioritat per sobre de l'economia. Pel que fa a participació diu que promouran consells vinculants.

En una segona ronda d'intervencions, després de les preguntes del públic, CiU va dir que, com el PSC, no signava el 0.7 i el 0.3% perquè per manca d'informació n'ignora l'import que representa i no tenia la seguretat de poder-ho complir. Joan Olóriz va dir que aquest és un punt ja assolit, tot i que hi ha en discussió si ha de ser sobre els ingressos propis o els reals de l'Ajuntament, i que no es pot anar enrere. Santi Niell va explicar que faran públics els ingressos totals de cada diputat al Parlament, tot i que no saben si això tindrà difusió. Javier Villarreal diu que en la pràctica de la transparència i la participació diferencien els bons polítics dels dolents.

Article d'Opinió de Xavier Merino (JiP) >>

Informacions anteriors i document >>