Notícies

08/04/2021

Adéu, Arcadi!

La mort de l’Arcadi Oliveres deixa una barreja de colpiment i agraïment, a parts iguals, en el món de l’activisme català. És un dels referents més estimats per la gent de les oenegès i els moviments socials.

Des de que va anunciar la seva malaltia terminal, no van deixar d’arribar-li mostres d’afecte i admiració. Prova d’aquest reconeixement i estima unànime són els més de 7.000 missatges rebuts al mur virtual que la família Oliveres va obrir en fer-se pública la seva mort imminent, per facilitar que tothom que ho desitgés se’n pogués acomiadar. Volem compartir amb vosaltres el missatge que la Coordinadora d’ONG Solidàries va deixar al mur de l’Arcadi, així com el comunicat de la delegació gironina de Justícia i Pau (entitat de la que era membre i la qual va presidir), «Paraules de l’Arcadi», escrit arran de la seva mort.

Missatge de la Coordinadora d’ONG Solidàries a l’Arcadi Oliveres

Diuen que un mestre és algú que t’inspira per la vida. Per a la gent de terres gironines, i per a tanta altra, tu Arcadi, has estat mestre, guia i company de lluites. Algú d’aquí aprendre sempre. Sempre.

Un pou de saviesa generós, ple a vessar de bones lliçons sobre pau i llibertat, amb rigor intel·lectual sobre una economia que ha d’estar al servei de les persones i del bé comú, i amb totes les receptes que haurien de fer del nostre, un món millor.

Immensa gratitud per tot el que has compartit, pels teus mil i un viatges per tot el país mostrant les xifres de la vergonya, obrint els ulls a la gent amb el teu humor ben característic que fa de més bon escoltar tot allò que no voldríem.

Bon viatge, Arcadi. Ens deixes un llegat revolucionari que fem nostre totes les entitats que formem la Coordinadora d’ONG Solidàries.

Paraules per l'Arcadi de Justícia i Pau  Girona

Ens arriba l’anunci de la mort de l’Arcadi Oliveres, just després de la celebració de la Pasqua. La veritat és que la notícia no per esperada deixa de ser colpidora. Però la reacció ens genera només paraules d’agraïment pel seu mestratge i generositat. I ens esperona a seguir amb més fermesa el seu llegat de pau, no violència, justícia social, drets humans i cooperació.

Des de Justícia i Pau de Girona, li agraïm el seu testimoni d’esperança, i el seu acompanyament des de sempre, en aquests 46 anys de trajectòria de la nostra entitat. Des dels inicis en les campanyes en contra de la pena de mort i la del 0,7%. Més endavant en l’objecció fiscal i la condonació al deute extern. A les més recents en favor de l’acollida de la immigració i un món més sostenible social i ecològicament. Fins a la darrera, fa només un parell d’anys, participant a la celebració a Girona del 70è aniversari de la Declaració dels Drets Humans. Sempre ens ha fet costat i l’hem sentit molt a prop tant col·lectivament com personalment. Li ho agraïm ben sincerament, així com la seva disponibilitat i generositat.

I tot això, compartint-ho amb un mut de persones d’orígens i pensaments molt diversos, que amb tu han proclamat que “un altre món és possible!!”. I no només possible, sinó necessari.

El testimoni de l’Arcadi ha fet creïble aquesta utopia, d’aquí la nostra immensa gratitud. Ens ha fet veure que es pot destruir un sistema econòmic pervers que perpetua les desigualtats i que deshumanitza la humanitat. Que no podem ajornar les alternatives a un planeta que està dient prou, mentre que a la Mediterrània s’omple de persones que s’ofeguen... Que les nostres accions diàries i la nostra denúncia hi tenen molt a dir i a fer.

Per visibilitzar totes aquestes veritats cal el coratge, generositat, intel·ligència posada al servei de les persones, i amor, molt d’amor , que hi ha posat l’Arcadi. Amb el profund convenciment que estem obligats a no perdre l’esperança!! I aquesta és la responsabilitat que assumim com a Justícia i Pau de Girona: continuar el teu llegat, amb perseverança i sempre amb esperança.

Finalment, volem donar les gràcies a l’Arcadi Oliveres, per aquesta nova lliçó de vida que ens ha donant les darreres setmanes afrontant la seva malaltia amb una pau i dignitat desbordant, manifestant que “aquests dies són feliços perquè et sens molt estimat”. No són sinó la conseqüència de la seva forma de viure, de la seu compromís amb les persones i amb la utopia de la fraternitat. Descansa en la pau dels justos, Arcadi.

Girona, 6 d’abril de 2021